تاثیر ترکیب و رهبری هیئت مدیره بر عملکرد مالی شرکت: بررسی تجربی الگوی حاکمیت شرکتی داخلی در شرکت های ایرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی در مدیریت و حسابداری، دوره: 6، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_ARMA-6-24_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد وارث

استادیار، MBA، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

محمدحسن برکوک

کارشناس ارشد MBA، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

زهره ناصری طاهری

دانشجوی دکتری مدیریت سیاست گذاری بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

محمدجواد بناءزاده

کارشناس ارشد، MBA، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف: با تفکیک میان سهامداران و مدیران شرکت، تضاد منافع میان این دو گروه به عنوان یکی از مهم ترین چالش های نظری شرکت ها به وجود آمده است. هیئت مدیره به عنوان مجری حاکمیت شرکتی، نهاد نظارت بر مدیران در راستای حفظ منافع سهامداران است. اما با توجه به وجود ساختارهای گوناگون هیئت مدیره در شرکت های مختلف، این مسئله حائز اهمیت است که با چه ترکیبی از هیئت مدیره می توان بهترین عملکرد را برای شرکت انتظار داشت. روش: برای سنجش تاثیر ساختار هیئت مدیره بر عملکرد مالی شرکت، نمونه آماری شامل ۱۹۴ شرکت عمومی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با روش حذف نظام مند برگزیده شده اند. اطلاعات شرکت های انتخاب شده طی ۵ سال موردبررسی قرار گرفته است. ساختار هیئت مدیره در این تحقیق با سه متغیر مستقل اندازه هیئت مدیره، تعداد اعضاء غیرموظف و یکی بودن مدیرعامل با رئیس یا نایب رئیس هیئت مدیره موردبررسی قرار می-گیرد. نرخ بازده دارایی ها به عنوان متغیر وابسته برای اندازه گیری عملکرد مالی شرکت در نظر گرفته شده است. یافته ها: میان متغیرهای اندازه هیئت مدیره و یکی بودن مدیرعامل با رئیس یا نایب رئیس هیئت مدیره با عملکرد شرکت رابطه معناداری وجود ندارد اما میان تعداد اعضای غیرموظف هیئت مدیره با شاخص عملکرد رابطه معنادار مستقیم یافت می شود. نتیجه گیری: افزایش تعداد اعضای غیرموظف هیئت مدیره می تواند منجر به افزایش عملکرد مالی شرکت ها گردد. عدم حضور یا تعداد کم اعضای غیرموظف باعث سوءاستفاده احتمالی مدیرعامل و مدیران داخلی و درنتیجه افزایش هزینه نمایندگی و کاهش بازدهی دارایی ها می شود.

کلیدواژه ها

حاکمیت شرکتی, عملکرد مالی، هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره و اندازه هیئت مدیره.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.