چالش های عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-11_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید بیاری

دانشجوی دکتری گروه علوم سیاسی، واحد لامرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لامرد. ایران

علی محمد حقیقی (نویسنده مسئول)

استادیار گروه علوم سیاسی، واحد لامرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لامرد. ایران. (نویسنده مسئول).

غفار زارعی

استادیارگروه علوم سیاسی، واحد لامرد، دانشگاه ازاد اسلامی، لامرد ، ایران.

چکیده

یکی از راه های مهم و اساسی برای دستیابی کشورها به منافع راهبردی، شرکت موثر در سازمان های منطقه ای می باشد. زیرا که همکاری در این سازمانها اصولا بر پایه اهداف و منافع مشترک بنا نهاده شده است. تشکیل هسته اولیه سازمان همکاری شانگهای با هدف تقویت اعتماد متقابل و خلع سلاح در مرزهای کشورهای تازه به استقلال رسیده اتحاد جماهیر شوروی شامل روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با کشور چین در ۲۶ آوریل ۱۹۹۶م در شهر شانگهای چین تحت عنوان شانگهای ۵ تاسیس گردید و در ژوئن ۲۰۰۱م به عنوان سازمان همکاری شانگهای تغییر نام یافت. سازمان همکاری شانگهای در حال حاضر به عنوان یکی از مهمترین گروه بندی های چندجانبه منطقه ای شناخته می شود و به لحاظ حجم گسترده حوزه فعالیت خود، از ابتدای تاسیس تاکنون، همواره از جنبه های گوناگون مورد توجه قرار گرفته است، و به همین دلیل (فراگیر بودن وظایف محوله) در خصوص ماهیت واقعی و حوزه فعالیت اصلی این سازمان، بحث های فراوانی وجود داشته است. جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که از یک طرف به سبب همجواری منطقه ای و وجود پیوندها و منافع مشترک و از طرف دیگر به دلیل فشارهای سیاسی و تحریم های اعمالی از سوی غرب، از ابتدای فعالیت سازمان، خواهان عضویت در آن شد. که در سپتامبر ۲۰۲۱ پس از طی فراز و نشیب-های فراوان توانست نظر موافقت تمامی اعضای دائم سازمان را برای اخذ پذیرش دائم جلب نماید.

کلیدواژه ها

سازمان های منطقه ای, سازمان همکاری شانگهای, جمهوری اسلامی ایران, چالش های پیش رو, حمایت اعضاء

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.