تاریخ بیهقی وهویت ملی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی(۱۴۰۱)
  • کد COI اختصاصی: BAYHAGI12_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یداله طالشی

استادیار زبان و ادبیات فارسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر

معصومه محمدنژاد

استادیار زبان و ادبیات فارسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر:

محمدجواد سام خانیانی

دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه گیلان:

چکیده

تاریخ بیهقی روایتی از تاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران زمین در سده های میانه است. بدین سبب میتوان مظاهری از هویت فرهنگی را در آن واکاوی کرد. بیهقی در زمانهای به سر میبرد که روزگار استیلای ترکان غزنوی بود و به سبب زمینه و زمانه تاریخی، از جهت نژادگی از یک سو و اطاعت از خلیفگان عباسی، از سوی دیگر، شاکله های هویت ملی در نگاه غزنویان رو به افول بود. بیهقی نیز برخاسته از این مکتب و روزگار است و طبیعی است که عناصر قوام بخش هویت ایرانی، به تمامی، در آثار او نمود نداشته باشد و سویه های تبیین شرعی و سیاست عربی در قیاس با هویت ایرانی، مشهود به نظر آید؛ اما با این حال، برخی از جنبه های هویت ایرانی در تاریخ بیهقی نمودار است که از مهمترین آنها، زبان فارسی و هویت زبانی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در روزگار گسترش زبان عربی و رواج واژگان ترکی و بیگانه، بیهقی زبان فارسی را تثبیت کرد. اشارات مستمر بیهقی به آداب و رسوم ایران باستان و ذکر پادشاهان کهن ایران، از دیگر مولفه های هویت فرهنگی تاریخی قوم ایرانی است که در تاریخ بیهقی با آن مواجهیم.

کلیدواژه ها

بیهقی، هویت ایرانی، زبان فارسی، دبیری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.