بررسی و مقایسه اصول و اسلوب نامه نگاری در تاریخ بیهقی و شاهنامه فردوسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی(۱۴۰۱)
  • کد COI اختصاصی: BAYHAGI12_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحیده دولتیاری

دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه جی سی لاهور، پاکستان:

محمداقبال شاهد

استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه جی سی لاهور، پاکستان.

چکیده

یکی از اسنادی که در ادوار مختلف صرف نظر از این که از ابزارهای تحقیق به شمار میرود میتواند نشان دهنده زوایا و ابعاد مختلف نثر در یک دوره باشد، نامه ها و مکاتبات است. نامه-های به جامانده از پیشینیان، از مهمترین انواع نثر فارسی به شمار میروند و بیانگر ذوق و سلیقه ی نویسندگان آنهاست. در ادبیات فارسی برخی آثار منظوم و منثور، علاوه بر مضمون و محتوایی که دارند، به شکل نامه هایی درآمده اند و اصول و اسلوب نامه نگاری در آنها رعایت شده است. شاهنامه فردوسی اثر حماسی منظوم قرن چهارم و تاریخ بیهقی اثر تاریخی قرن پنجم هجری از این دسته اند. پژوهش حاضر برآن است تا به بررسی و مقایسه اسلوب نامه نگاری در دو اثر شاهنامه فردوسی و تاریخ بیهقی بپردازد. روش کار در این پژوهش کتابخانه ای، توصیفی- تحلیلی است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که نامه های شاهنامه، با ذکر جزئیات و به تفصیل بیان شدهاست در حالی که تاریخ بیهقی به کلی گویی و ذکر اصل مطلب پرداخته است. نامه های هر دو کتاب، به بیان جزئیات و ذکر امور مربوط به حکومت اشاره دارند. با این حال در هر دو نامه برخی از اصول نامه نگاری رعایت نشده است.

کلیدواژه ها

نامه نگاری، تاریخ بیهقی، شاهنامه فردوسی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.