بررسی دیدگاه فقه نسبت به کاربرد تسلیحات بیولوژیک در جنگ
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: همایش ملی جنگ بیولوژیک: ماهیت, ابعاد, پیامدها و راهکارها
- کد COI اختصاصی: BWNDCS01_045
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 437
نویسندگان
طلبه سطح ۳، موسسه آموزش عالی فاطمیه دامغان
چکیده
از گذشته، اندیشمندان و صاحب نظران، درباره آداب نبرد سخن گفته و قلم زده اند. در این میان، اسلام که دین جامعی است و برای تمامی شوون فردی و اجتماعی انسان، پاسخی فراخور حال او دارد، به طور کامل و دقیق به این مسئله پرداخته است. در آیاتی از قرآن کریم و روایات تفکیک نظامیان از غیرنظامیان و عدم تعرض به سالخوردگان، زنان و کودکان در حین جنگ مطرح شده است که مبنای فتوای فقهای شیعه و برخی از فقهای اهل سنت در حرمت استفاده از سلاح های کشتارجمعی و بیولوژیک قرار دارد. در این باره به عنوان نمونه با بررسی آیه ۲۵ سوره فتح در می یابیم مسلمانان مجاز نیستند شیوه ای از جنگ را برگزینند که انسان ها را بدون تفکیک، مورد هدف قرار دهد و این موضوع، خود تکیه گاهی برای استفاده نکردن از سلاح های کشتارجمعی است. اگر به نحوه عملکرد سلاحهای کشتارجمعی و بیولوژیک بنگریم، تعارض این رفتار را با آیات قرآن کریم و سخنان رسول اکرم به خوبی مشاهده می کنیم زیرا در این حملات، به هیچ وجه تفکیکی میان مومنان و کفار، محارب یا غیرمحارب، زنان، کودکان و سالخوردگان انجام نمی شود. و در حین استفاده از این گونه تسلیحات، تمام این گروه ها در معرض قتل و جراحت قرار می گیرند.ویژگی مهم این تسلیحات، قدرت تخریب بسیار و تفکیک ناپذیری در اهداف است، که فقها در بیان حکم اولیه به اتفاق به حرمت تولید و استفاده از این تسلیحات فتوا داده اند. از جمله عناوین ثانویه که تغیردهنده حکم خواهد بود، قاعده مقابله به مثل است. از دیگر عناوین ثانویه قاعده ضرورت است که با پیدایش آن، تکلیف مربوط از عهده مکلف برداشته می شود و نتیجه آن جواز ارتکاب فعل حرام است. از مبانی دینی و اسلامی استنباط می شود، که استفاده از تسلیحات کشتارجمعی ذیل عناوین ثانویه نیز مجاز نیست.و در نهایت با بررسی قاعده مقابله به مثل، که نسبت به بخش عمده ای از نظام حقوقی و فقهی ما، نقش مبنایی و ریشه ای دارد و در بسیاری از احکام الهی جاری است، موارد جواز و عدم جواز اجرای این قاعده و حدود به کارگیری سلاح های نظامی در مقابله به مثل است. از متون برخی روایات به دست می آید، شارع مقدس استفاده ازتسلیحاتی که سبب کشتار جمع زیادی از جمله زنان و کودکان می گردد را نهی نموده است.کلیدواژه ها
دیدگاه فقه، تسلیحات بیولوژیک، جنگ بیولوژیکمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.