برآورد ذخیره کربن زی توده و لاشبرگ در جنگل های دست کاشت در پارک جنگلی لویزان تهران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 10، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-10-20_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم محمودی

Department of Forestry, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Urmia University

الیاس رمضانی کاکرودی

Department of Forestry, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Urmia University

عباس بانج شفیعی

Department of Forestry, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Urmia University

علی صالحی

Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, Gilan University

مجید پاتو

Forest and Rangeland Research Department, Urmia

امید حسین زاده

Department of Forestry, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Urmia

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: در این پژوهش که باهدف تعیین مناسب­ترین درختان شهری برای ترسیب کربن  انجام شد، مقدار ذخیره کربن در زی­توده و لاشبرگ تیپ­های جنگلی دست­ کاشت در پارک جنگلی لویزان تهران مقایسه گردید. مواد و روش­ها: شش تیپ جنگل­ کاری ۴۰ ساله شامل کاج تهران-سرو سیمین (Pinus eldarica-Cupressus arizonica) (خالص سوزنی برگ)، اقاقیا-ون (Robinia pseudoacacia-Fraxinus sp.) (خالص پهن­برگ) و اقاقیا-ون و سروسیمین-اقاقیا (آمیخته) بابیش­ترین مساحت در پارک جنگلی لویزان تهران انتخاب و در هرتیپ ۲۵ قطعه نمونه ۱۰۰ مترمربعی پیاده شد. در هر قطعه نمونه، ویژگی­های کمی درختان شامل قطر برابر سینه (DBH)، ارتفاع درخت (H)، ارتفاع تنه و دو قطر عمود بر هم تاج برای تعیین زی­توده و ذخیره کربن هر تیپ جنگل­ کاری، اندازه ­گیری شد. در هر قطعه نمونه اصلی، یک ریز­قطعه ­نمونه یک متر­مربعی برای جمع­ آوری لاشبرگ پیاده شد. چون داده­ها براساس آزمون شاپیرو-ویلک نرمال بودند، میانگینهای متغیرهای کمی درختان و ترسیب کربن با آزمون دانکن مقایسه شد. برای درک تاثیر مهمترین متغیرهای کمی درختان در پراکنش قطعات نمونه آنالیز PCA در نرم­افزار PC-ORD نسخه ۵ اجرا شد. یافته­ ها: نتایج این پژوهش نشان داد که تیپ­های سرو سیمین (۱۳۱.۳ کیلوگرم در درخت) و اقاقیا (۱۴.۱ کیلوگرم در درخت) به­ترتیب بیش­ترین و کم­ترین ذخیره کربن زی­توده را دارند. بیش­ترین و کم­ترین مقدار کربن ذخیره­شده در لاشبرگ به ­ترتیب مربوط به تیپ­های کاج تهران (۱.۲ تن در هکتار) و ون (۰/۱  تن در هکتار) بود. نتیجه­ گیری: براساس نتایج، می­توان بیان کرد که تیپ­های جنگل­کاری مختلف توانایی متفاوتی در ذخیره کربن در زی­توده و لاشبرگ دارند. به ­طور کلی، پتانسیل ذخیره کربن در سوزنی­برگان (سرو سیمین و کاج تهران) بیشتر از پهن برگان (اقاقیا و ون) در منطقه مورد مطالعه بود.

کلیدواژه ها

Carbon sequestration, Climate change, Greenhouse gas, Urban forest, ترسیب کربن, تغییرات آب و هوایی, جنگل شهری, گاز گلخانه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.