طراحی مدل سیستماتیک طفرهروی سازمانی: پیشایندها و پیامدها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مدیریت فرهنگ سازمانی، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOMC-20-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فتحی زاده

استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

رضا زارع

استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

معین ضابطی

استادیار، گروه علوم سیاسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

ریشه اغلب مشکلاتی که سازمانها در زمینه کاهش بهرهوری منابع انسانی با آن مواجهاند و نیز افزایش شکایت اربابرجوعان از اتلاف زیاد وقت در دریافت خدمات از سازمانهای دولتی را میتوان در رفتارهای ضدتولید به ویژه طفرهروی سازمانی جست وجو کرد. پس، پی بردن به عواملی که باعث شکل گیری طفرهروی در سازمان میشود و تلاش در جهت رفع آن ها دارای اهمیت فراوان است. این مقاله، مبتنی بر پژوهشی کیفی، با استفاده از راهبرد مفهوم سازی داده بنیاد، به مطالعه عوامل موثر بر شکل گیری طفرهروی و پیامدهای آن در سازمانهای دولتی میپردازد. در این زمینه با ۱۷ تن از متخصصان، شامل مدیران سازمانهای دولتی شهر سیرجان و اعضای هیئت علمی دانشگاهها، به عنوان نمونه آماری، به شیوه هدفمند و به روش نیمه ساختاریافته مصاحبه شد و متون مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز و محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. بر اساس مدل طراحی شده مخرب های ساختاری و رفتاری کار فرهنگ طفره روی را ایجاد می کند و در کنار این فرهنگ فضای طفره روی، که شامل فضای مجازی و فضای نامناسب فیزیکی کار و روابط غیردوستانه و بحثهای سیاسی است، همراه شرایط تقویت کننده ای مانند عدم شایستگی مدیران و مشکلات جسمی و روحی کارکنان منجر به طفره روی سازمانی می شود و در نهایت طفره روی سازمانی پیامدهای منفی فراوانی برای فرد و گروه و سازمان در پی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

رفتارهای ضدتولید, سازمانهای دولتی, طفرهروی سازمانی, نظریه پردازی داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.