مکانیابی مرکز فرهنگی شهر یزد با روش ترکیبی شبیه سازی ترافیکی و ارزیابی چند معیاره مکانمند در فضای GIS

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه معماری و شهرسازی پایدار، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SAUD-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی آدرسی

استادیار دانشکده مهندسی عمران و معماری دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی

سعید بهزادی

استادیار مهندسی نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

چکیده

با افزایش جمعیت شهرها و نیاز به توسعه کاربری های فرهنگی در مجاورت کاربرهای مسکونی و خدماتی، مورد توجه است. سوال مهم در این رابطه، جانمایی کاربری های فرهنگی است. در این تحقیق از GIS و روش ارزیابی چندمعیاره مکانمند با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی بر اساس نظر نخبگان برای مکانیابی مرکز فرهنگی در شهر یزد استفاده شده است. در این تحقیق سعی شد تا پارامتر هایی ترافیکی (مانند عرض معابر، حجم ترافیک معابر و ...) در مرحله وزن دهی به مجموعه پارامترهای موثر در مکانیابی مرکز فرهنگی اضافه گردد. همچنین گزینه های منتخب بر اساس تحلیل های کلان نگر با استفاده از نرم افزار ترافیکی TransCAD مورد ارزیابی قرار گرفتند تا تاثیر هر یک بر شبکه های موجود ترافیکی قبل و بعد از احداث آن ها در فرایند تصمیم گیری مورد توجه قرار گیرد. ترکیب دو روش فوق توانست تا حدود زیادی تاثیر تقاضای سفر ایجاد شده بواسطه ایجاد مرکز فرهنگی را بر اساس کشش شبکه های موجود حمل و نقلی در ساعت اوج تخمین بزند و لذا تصمیم گیری بر این اساس در جلوگیری از ایجاد گره ترافیکی بعد از ساخت مرکز فرهنگی بسیار موثر بوده و به نوعی این روش توانست با ایجاد ارتباط بین مسئله شهرسازی و ترافیک، از بروز مشکلات عدیده بعدی در سطح شبکه ترافیک شهری به دلیل اشتباه در انتخاب محل مناسب مرکز فرهنگی، جلوگیری کند.

کلیدواژه ها

مکانیابی, مرکز فرهنگی, TransCAD, سیستم اطلاعات مکانی, SMCE

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.