مقایسه‎ی اثربخشی آموزش حافظه‎ی کاری با آموزش حافظه‎ی رقابتی بر علائم روانشناختی و عملکردهای شناختی افراد مبتلا به افسردگی اساسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RCPC-12-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم وطن خواه

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

سید محمد حسین موسوی نسب

دانشیار گروه روانشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

عباس رحمتی

استاد گروه روانشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

هدف: هدف این مطالعه مقایسه ی اثربخشی آموزش حافظه‎ی کاری با آموزش حافظه‎ی رقابتی بر علائم روانشناختی و عملکردهای شناختی مبتلایان به افسردگی اساسی بود.روش: مطالعه روی ۶۰ بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی که به صورت تصادفی در سه گروه آموزش حافظه‎ی رقابتی، آموزش حافظه‎ی کاری و کنترل تقسیم شدند، به مدت ۸ جلسه انجامشده است. ابزار سنجش شامل چهار تکلیف رایانهای: دووال انبک، فراخنای تقارن، فراخنای خواندن، حرف-عدد، سه پرسشنامه: سیاهه افسردگی بک، نشخوار ذهنی نولن هوکسما، عزتنفس روزنبرگ، و آزمون فراخنای ارقام حافظه بزرگسالان هوش وکسلر بود. دادهها از طریق تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند.یافته ها: در هر سه گروه، عملکرد در تمام متغیرها به جز نشخوار ذهنی در طول کارآزمایی در مقایسه با پیشآزمون افزایش داشت. آموزش حافظه‎ی کاری نتوانست منجر به بهبودی افسردگی و عزتنفس شود، اما منجر به بهبودی مولفههای جابهجایی، بهروزرسانی و بازداری شد. آموزش حافظه‎ی رقابتی نتوانست منجر به بهبود کارکردهای شناختی افراد افسرده شود، اما منجر به بهبود افسردگی و عزت نفس شد. آموزش حافظه‎ی کاری به تنهایی نمی تواند بر افسردگی اساسی، عزت نفس و نشخوار ذهنی اثرگذار باشد؛ همچنین آموزش حافظه‎ی رقابتی به تنهایی نمیتواند بر نشخوار ذهنی و تمام کارکردهای شناختی در افراد افسرده موثر باشد. با توجه به حیطه ی اثرگذاری متفاوت این دو درمان و بر اساس اهداف درمانی مختلف، میتوان یکی از این دو درمان را انتخاب کرد و یا به صورت همزمان با یک درمان دیگر به کاربرد.

کلیدواژه ها

افسردگی اساسی, آموزش حافظه‎ی کاری, آموزش حافظه‎ی رقابتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.