آنالیز و بررسیهای داروها درنمونه های مو سر با دستگاه LC-MS/MS

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی تجهیزات و فناوری های آزمایشگاهی
  • کد COI اختصاصی: IMTC03_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سلگی

دانشگاه علوم پزشکی همدان ، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی.سازمان یزشکی قانونی ، مرکز پژوهش پزشکی قانونی ، تهران، ایران.

مهران مومیوند

دانشجوی کارشناسی دبیری زیست شناسی دانشگاه فرهنگیان مرکز شهید بهشتی تهران.دبیر انجمن علمی زیست شناسی مرکز شهید بهشتی فرهنگیان

چکیده

استفاده از نمونه موی سر در چندین ساله گذشته برای تشخیصهای مرتبط با پزشکی قانونی بسیار مورد توجه بوده است که در این مقاله به بررسی اثر داروها و شناسای آنها با تکنیک های پیشرفته آنالیزی و کاربرد این موضوع در بالین خواهیم پرداخت. استفاده از نمونه موی سر در شناسایی داروها در چند سال اخیر در مباحث پزشکی و پزشکی قانونی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است، دسترسی آسان و غیر تهاجمی به نمونه مو از یکسو و ماندگاری داروها به مدت طولانی در بافت موی سر از ویژگی های منحصر به فرد این نمونه می باشد.در تحقیقات اخیر تعداد مقالاتی که به بررسی نمونه های موی سر می پردازند افزایشی شده بطوریکه در یک مطالعه تعداد ۸۷ دارو از دسته های: روانگردان ، ضد افسردگی و خوب آورها در موی افراد بیمار تحت درمان دارویی بانظارت روانپزشکان با استفاده از دستگاه طیف سنجی جرمی کروماتوگرافی مایع (LC-MS/MS) بررسی شد که همه داروها در موی سر افراد مورد مطالعه شناسایی و اندازه گیری شدند. آنالیز نتایج مطالعات نشان داد که استفاده از این روش در بالین هم می توند مانند نمونه های اخذ شده در پزشکی قانونی کارآمد باشد. با توجه به اهمیت شناسایی داروها در مصارف مزمن جهت تمدید گواهینامه رانندگی، حضانت کودک، و سم شناسی قانونی و با توجه به مزایای ذکرشده، میتوان انتظار داشت بزودی در آزمایشگاه ها از نمونه موی سر در تشخیص استفاده نمایند.

کلیدواژه ها

موی سر، روانگردان ، داروهای ضد افسردگی ، بنزودیازپین ها،LC–MS/MS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.