ارزیابی وضعیت حاصل خیزی خاک در عرصه های جنگل کاری شده خزری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE06_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی کوچ

دانشیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس،

مجتبی امیری

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه سمنان

چکیده

گونه های درختی مختلف تاثیر متفاوتی بر روی عناصر غذایی و مشخصه های مختلف خاک دارند. انتخاب بعضی از گونه ها در جنگل کاری ها به عنوان یک راهکار مدیریتی بر حفظ حاصل خیزی و جلوگیری از تخریب می تواند در استمرار تولید جنگل موثر باشد. با هدف بررسی تاثیر کاشت گونه های مختلف بر عناصر غذایی خاک، عرصه های جنگل کاری شده با گونه های پلت، بلندمازو، کاج بروسیا همراه با زمین مرتعی مجاور (منطقه شاهد) در منطقه دارابکلا مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری خاک بصورت تصادفی- سیستماتیک و از عمق های ۱۰ - ۰، ۲۰ - ۱۰، ۳۰ - ۲۰ و ۴۰ - ۳۰ سانتی متری انجام شد. متغیرهای بافت، pH، کربن آلی، ازت کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب، کلسیم و منیزیم قابل جذب در محیط آزمایشگاه اندازه-گیری شد. مقادیر مشخصه های فیزیکوشیمیایی خاک تفاوت های آماری معنی داری را در بین عرصه های جنگل کاری شده نشان داده اند. بیشترین مقادیر ازت کل، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم قابل جذب در عرصه جنگل کاری شده پلت مشاهده شد در حالی که کمترین مقدار مشخصه های مذکور به عرصه جنگل کاری شده کاج بروسیا اختصاص داشته است. نتایج بیانگر آنست که مقادیر فسفر، پتاسیم و منیزیم قابل جذب دارای روند نزولی با افزایش عمق بوده در حالی که مقادیر کلسیم قابل جذب دارای روند افزایشی بوده است. بطور کلی می توان بیان داشت که کاشت گونه های پهن برگ (پلت و بلندمازو) منجر به افزایش مقادیر عناصرغذایی در خاک شده در حالی که گونه جنگل کاری شده سوزنی برگ (کاج بروسیا) منجر به کاهش مقادیر مشخصه های مذکور شده است. نتایج این تحقیق می تواند به منظور انتخاب گونه های مناسب جهت احیای مناطق تخریب یافته بکار گرفته شود.

کلیدواژه ها

پلت، بلندمازو، کاج بروسیا، حاصل خیزی خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.