بررسی الگوی مصرف سوخت در حمل ونقل شهری بر اساس ویژگیهای اقتصادی-اجتماعی (مطالعه موردی: شهر شیراز)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: یازدهمین کنفرانس مهندسی حمل و نقل و ترافیک ایران
- کد COI اختصاصی: TTC11_088
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1293
نویسندگان
استادیار شهرسازی،دانشکده هنر ومعماری،دانشگاه شیراز
دانشجوی کارشناسی ارشد شهرسازی ، دانشگاه شهید بهشتی
استادیار برنامه ریزی حمل و نقل، دانشکده عمران و محیط زیست ، دانشگاه ت
چکیده
شرایط اقتصادی-اجتماعی یکی از عوامل تاثیرگذار در الگوی مصرف سوخت در جوامع شهری است. آگاهی ازاین الگوی مصرف میتواند کمکموثری به برنامهریزان حمل ونقل شهری برای اتخاذ سیاستهای کاهشمصرفسوخت و توسعه زیربنا های حمل و نقل اعم از شبکه های خیابانی و سیستم های حمل و نقل همگانی باشد. همچنین با توجه به گسترش مصرف سوخت در زندگی شهری، یافتن راهی به منظور تحلیل الگوی مصرفسوخت و در نتیجه مدیریت مصرف آن جایگاه ویژه ای مییابد. در این مقاله به تحلیل رابطه میان عوامل مختلف اقتصادی- اجتماعی بر الگوی مصرف سوخت در حمل و نقل مناطق شهری پرداخته شده است. نتایجاین مطالعه میتواند در تاثیر عوامل مختلف اقتصادی-اجتماعی و برنامه ریزی برای کاهش مصرف سوخت در راستای متغیرهای موثر بر شکل دادن به این الگو بسیار موثر باشد. به این منظور روش و رویکرد تحلیلی ومقایسهای بکار گرفته شده است و با تکمیل 140 پرسشنامه به صورت مصاحبه ای در دو محدوده از کلانشهر شیراز اطلاعات لازم جمع آوری و در ادامه مورد مقایسه وتحلیل قرار گرفتهاند. با توجه به نتایج، محدوده ارم باوجود نزدیکی به مرکز شهر به دلیل خصوصیاتی متفاوت چون درآمد و میزان تحصیلات بالاتر ساکنین آن در مقایسه با محدوده معالی آباد که در فاصله دورتری از مرکز شهر قرار گرفته و اقشار با درآمد کمتر با سطحتحصیلات پایینتر در آن ساکن هستند، مصرف انرژی سوخت بیشتری داشته است. افزایش فاصله از مرکز شهر لزوما دلیل بر مصرف سوخت بیشتر در حمل و نقل نیست، نتایج این تحقیق در مورد مطالعه نشان داده است که وضعیت اقتصادی بهتر و سطح بالاتر تحصیلات سبب تمایل بیشتر به فعالیت، جابه جایی و افزایشمصرف سوخت خواهد بود. برنامهریزان باید سیاستهای خود را به قیمتگذاری در جهت افزایشهزینه سفر با وسیله نقلیه شخصی و فرهنگسازی در قشری از جامعه که تحصیلات بالاتری دارند برای کاهشمصرف سوختسوق دهند.کلیدواژه ها
برنامه ریزی حمل و نقل، خصوصیات اقتصادی-اجتماعی، مصرف سوخت، کلانشهر شیرازمقالات مرتبط جدید
- Optimizing Subway Timetables and Headways Using Image Processing Techniques
- کاربردهای دوقلوی دیجیتال در کنترل ترافیک شهری
- یک روش سریع و موثر در تشخیص افراد در تصاویر ویدیویی مبتنی بر بهبود عملکرد ادغامدر روش توجه متقابل تکرار ی
- امکان سنجی به کارگیری هوش مصنوعی در تجهیزات ترافیکی شهر مبارکه
- مروری بر مدل های تخصیص ترافیک
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.