پیکره نگاری درباری: روایتی تصویری از عصر قاجار نقدی بر کتاب پرتره های سلطنتی قاجار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 22، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-22-7_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا غفاری

دانشجوی دکتری تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی، دانشگاه هنر، تهران، ایران

جمال عرب زاده

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه هنر، تهران، ایران

چکیده

کتاب حاضر با عنوان پرتره­های سلطنتی قاجار، در قالب کتابچه­ای راهنما به قلم جولین رابی، پژوهشگر حوزه­ی هنرهای اسلامی و مدیر اسبق گالری فریر و سکلر واشنگتن در ادامه­ی نمایشگاه "نقاشی­های سلطنتی قاجار" در سال ۱۹۹۹ م. در لندن به رشته­ی تحریر درآمده است. هدف مولف از نگارش این کتاب علاوه بر معرفی ۴۳ اثر به نمایش درآمده در نمایشگاه، تحلیل بصری این آثار در چهارچوبی تاریخی- اجتماعی بوده است. بازه­ی زمانی مورد نظر رابی، نه سراسر عصر قاجار بلکه سده­­ای از آن مشتمل بر ابتدای دوران سلطنت فتحعلی شاه تا پایان حکومت ناصرالدین شاه (۱۲۱۲-۱۳۱۳ ه.ق) است. چراکه از منظر مولف، این دو پادشاه جایگاهی ویژه در روند تحولات هنرهای بصری و به­ عبارت بهتر تصویر در عصر قاجار داشته­اند. ما نیز در این پژوهش برآنیم تا با مرور شیوه­ی ارائه و بررسی آثار تصویری مذکور در این کتاب، الگوی ذهنی مورد استفاده­ی رابی را در دسته­بندی و معرفی اقلام هنری شناسایی نموده و بر مبنای آن رویکرد او را نسبت به هنرهای بصری عصر قاجار که آثار آن­ها اغلب در چهارچوب اصلی­ترین جریان هنری آن دوران یعنی پیکره­نگاری درباری خلق شده­اند، تحلیل نماییم.

کلیدواژه ها

پیکره­ نگاری درباری, پرتره ­های سلطنتی, عصر قاجار, هنرهای بصری, نقاشی ایرانی, هنر ایران, تصویر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.