نقش شرکت نفت انگلیس و ایران در شکل گیری ساختار فضای شهری شرکت شهرآبادان ( از تاسیس پالایشگاه آبادان تا نهضت ملی شدن صنعت نفت ۱۳۳۰ – ۱۲۹۱ ش )

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 10، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_MTE-10-22_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حبیبی نژاد

دانشجوی دکترای تاریخ ایران اسلامی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

هایده خمسه(نویسنده مسئول)

گروه آموزشی تاریخ و باستان شناسی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران

علی بحرانی پور

گروه تاریخ دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

چکیده باواگذاری امتیازنامه ی نفت به ویلیام ناکس دارسی در سال ۱۲۸۰/۱۹۰۱م و در پی آن اکتشاف نفت در مسجدسلیمان درخرداد ماه ۱۲۸۷ش/۱۹۰۸م و تاسیس پالایشگاه آبادان درسال ۱۲۹۱ش/۱۹۱۲م زمینه ی اشتغال و مهاجرت نیروی کار از خارج و داخل به آبادان را فراهم نمود . مدیران شرکت نفت انگلیس و ایران برای اسکان این مهاجران اقدام به شهرک سازی نمودند که نتیجه ی آن شکل گیری شرکت شهر آبادان توسط طراحان و معماران شرکت نفت انگلیس و ایران مطابق با آخرین دستاوردهای شهرسازی بود . پژوهش پیش رو با تلفیق روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد و منابع دست اول تاریخی و تحقیقات جدید در پی پاسخی به این سوال است که شرکت نفت انگلیس و ایران چه نقشی در شکل گیری ساختار فضایی شرکت شهر صنعتی آبادان داشته است ؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که شرکت شهر آبادان موجودیت ، شکل گیری و توسعه ی خود را مرهون پالایشگاه آبادان است.شکل گیری کالبد فضایی شرکت شهر آبادان بر چهار شاخص؛ تفکیک و جداسازی محلات از یکدیگر، طراحی شهر به شکل خطی( طولی)، طراحی به شکل شطرنجی و شعاعی و طراحی بر اساس ایده باغ شهر مبتنی بود. برهمین اساس در این پژوهش سعی شده است نقش شرکت نفت انگلیس و ایران در تکوین و توسعه ی کالبد شهری شرکت شهر صنعتی آبادان از تاسیس پالایشگاه تا ملی شدن صنعت نفت مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد .

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی : شرکت نفت انگلیس و ایران, نفت, شرکت شهر آبادان, آبادان, شهرسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.