بررسی کارکرد منظومه تخیلات ژیلبر دوران در دریافت هنرپیشه تئاتر از متن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی هنرهای نمایشی و دیجیتال
  • کد COI اختصاصی: CDDA03_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن شهبازی

کارشناس ارشد پژوهش هنر / دانشکده عمران، معماری و هنر / واحد آموزش عالی علوم و تحقیقات / دانشگاه آزاد اسلامی

علی عباسی

استاد گروه زبان و ادبیات فرانسه / دانشکده ادبیات و علوم انسانی / دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

این مقاله تلاش دارد با مرور نظریات استانیسلاوسکی پیرامون نقش تخیل فعال و اهمیت کار درونی و بیرونی هنرپیشه بر روی متندر شیوه متد اکتینگ، کارکرد تئوری ژیلبر دوران درباره منظومه صور خیالی را در این امر بررسی کند. استانیسلاوسکی هنرپیشه بدونتخیل را فاقد هنر و تئاتر بدون تخیل را بدون روح می داند؛ از این رو او در به کارگیری تخیل فعال چه در نحوه اجرا و چه در حین مطالعه ودریافت نقش از متن بسیار تاکید میکند. ژیلبر دوران با ارائه منظومه تخیلات، تصاویر خیالی را با توجه به تفسیر مثبت و منفی که از آنهاداشت در دو منظومه روزانه و شبانه طبقه بندی کرد و از این طریق این امکان برای مخاطب متن ادبی ایجاد می شود که با لایه های عمیقمعنایی متن رو به رو شود. در این پژوهش ابتدا تعریف تخیل فعال و نقش آن در هنر تئاتر از نگاه استانیسلاوسکی را مرور می کنیم، سپسمنظومه تخیلات دوران تبیین خواهد شد و در نهایت با رویکردی کیفی و انسان شناسی برآمده از روش دوران، به تحلیل و تفسیر رابطه بینهنرپیشه، متن و تخیل خواهیم پرداخت. هدف ما ارائه شیوه ای است که به هنرپیشه در دریافت و تحلیل گزاره های تخیلی از متن کمککند؛ چرا که تفسیر متن این امکان را به هنرپیشه، منتقد و حتی مخاطب میدهد که در پس صورت ظاهری تصاویر، به دریافت معناییباطنی و متفاوت دست یابند. روش تحقیق این پژوهش توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات آن اسنادی (کتابخانه ای) است.

کلیدواژه ها

استانیسلاوسکی، ژیلبر دوران، هنرپیشه، تخیل فعال، منظومه تصاویر خیالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.