تاثیر کاربری صنعتی بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک (مطالعه موردی: شهرستان سرایان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند
  • کد COI اختصاصی: GMBTUMA02_184
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده محبوبه میرمیران

استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

رضا یاری

استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

مناسادات حسینی آریا

دانش آموخته کارشناسی ارشد منابع طبیعی دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

تغییرات غیر علمی کاربری اراضی می تواند اثرات منفی بر ویژگی های مطلوب فیزیکی و شیمیایی خاک داشته باشد. در همینراستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر کارخانه آسفالت بر خصوصیات فیزیکی خاک شامل بافت خاک (درصد شن، رس وسیلت) و ویژگیهای شیمیایی خاک همچون (So(۴), Cl, Mg, Ca, OC%, EC, pH) در منطقه سرایان در استان خراسان جنوبی انجام شد. پژوهش انجام شده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و سه تیمار انجام گرفت. تیمارها شامل کاربری صنعتی (کارخانه آسفالت) در سه فاصله ۵۰، ۲۵۰ متر و ۱۰۰۰ متر بودند. نتایج نشان داد تاثیر کاربر یهای مختلف برخصوصیات شیمیایی خاک مانند Mg ،OC ، N ، So۴ ، Cl ، EC ، pH و Ca معنی دار است. همچنین اثر کاربری های مختلف بر خصوصیات فیزیکی خاک نیز معنی دار بود. نتایج نشان داد که افزایش فاصله نمونه برداری از کارخانه آسفالت تا ۱۰۰۰ متر سبب کاهشخصوصیات شیمیایی خاک شد. بیشترین و کمترین تاثیر افزایش فاصله نمونه برداری از کارخانه در مقایسه دو فاصله ۵۰ و ۱۰۰۰متری به ترتیب در مقدار کلسیم (کاهش ۳/۹۸ برابری) و درصد کربن آلی (کاهش ۴۸ درصدی ) مشاهده شد. در بررسی خصوصیات فیزیکی خاک نیز افزایش فاصله سبب کاهش درصد رس و سیلت و افزایش درصد شن شد. نتایج به دست آمده ازاین پژوهش نشان داد استفاده از تغییر کاربری غیراصولی و افزایش بی حد کاربری های صنعتی سبب کاهش شاخص هایکیفی و توانایی بهره دهی خاک و گیاه می گردد.

کلیدواژه ها

تغییر کاربری اراضی، خصوصیات خاک، کارخانه آسفالت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.