تاثیر تمرینات ادراکی-حرکتی و دهلیزی بر تعادل ایستا و پویای کودکان مبتلابه اختلال هماهنگی رشدی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن)، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SOREN-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین غلامی

پژوهشگاه علوم ورزشی، تهران، ایران.

امیرحمزه سبزی

گروه تربیت بدنی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: یکی از مشخصه های بارز کودکان مبتلابه اختلال هماهنگی رشدی، کنترل قامت ضعیف است. این کودکانکمتر قادر به کنترل تعادل خود در موقعیت های متغیر هستند به این دلیل که آنها به اختلالات تعادلی در مقایسهبا همسالان خود آهسته تر پاسخ می دهند. ازاینرو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر تمرینات ادراکی-حرکتیو دهلیزی بر عملکرد تعادلی کودکان مبتلابه اختلال هماهنگی رشدی بود.روش کار: این مطالعه از نوع تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود که در آن ۴۵ کودک مبتلابه اختلال هماهنگی رشدی به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. بهمنظور ارزیابی تعادل پویا و ایستا به ترتیب از آزمون های راه رفتن پاشنه - پنجه و آزمون اصلاح شده لک لک استفادهگردید. یک گروه آزمایش پروتکل های تمرینات دهلیزی و و گروه دیگر تمرینات ادراکی-حرکتی را به مدت ۱۲جلسه، هر هفته سه جلسه و هر جلسه ۴۵ دقیقه انجام دادند. داده های به دست آمده از سنجش های پیش آزمون وپس آزمون با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.یافته ها: براساس نتایج بدست آمده، هر دو برنامه تمرینی یعنی تمرینات دهلیزی و ادراکی-حرکتی بر بهبود تعادلایستا و پویا در کودکان مبتلابه اختلال هماهنگی رشدی نسبت به گروه کنترل تاثیر داشت اما تفاوتی بین میزانتاثیرگذاری آنها یافت نشد.نتیجه گیری: مداخلات ۱۲ هفته ای تمرینات دهلیزی و همچنین تمرینات ادراکی-حرکتی می تواند در بهبود تعادلپویا و ایستا کودکان مبتلابه اختلال هماهنگی رشدی موثر باشد.

کلیدواژه ها

تعادل ایستا، تعادل پویا، تمرینات دهلیزی، تمرینات ادراکی-حرکتی، اختلال هماهنگی رشدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.