ملاحظات اخلاقی و حقوقی حقیقت گویی به بیماران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه نخبگان علوم و مهندسی، دوره: 5، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SEE-5-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا رشیدپورایی

پزشک و دانشجوی دکترای تخصصی اخلاق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ،مرکز تحقیقات اخلاق پزشکی

محمدنادر شریفی

پزشک و دانشجوی دکترای تخصصی اخلاق پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ،مرکز تحقیقات اخلاق پزشکی

چکیده

یکی از مباحث مهم در اخلاق پزشکی احترام به حقوق بیماران است و یکی از الزاماتی که در حقوق بیمار از ان یاد می شود اتونومی(احترام به استقلال فردی) می باشد. در این راستا یکی از مولفه های مهم جهت دستیابی به ان داشتن رضایت اگاهانه در بیماران است واین امر محقق نمی شود مگر با ارائه اطلاعات کامل و جامع از بیماری فرد توسط پزشکان و کادر درمانی به بیمار. از این حیث، اهمیتمسئله حقیقت گویی نمایان میگردد. هر چند که در بسیاری از فرهنگها و جوامع و با در نظر گرفتن شرایط روحی و روانی بیماران اینامر بسی مشکل و پیچیده به نظر میرسد. در این مقاله مروری، به بررسی جنبه های اجتماعی، حقوقی و فلسفی بر اساس تحقیقات انجامیافته در فرهنگ ها و ادیان مختلف پرداخته شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. حقیقت گویی در جوامع و ادیان مختلف به علتدیدگاه های متفاوت، دارای وزن و جایگاه خاصی بوده که پزشکان را در مواجهه با موانع حقیقت گویی در امر طبابت خود، جهتدستیابی به راهکاری جهت حل دیلماهای اخلاقی پیش روی همیشه دچار صعوبتهای می نماید که به نظر لازم است در سطح آکادمیکمورد مداقه و کنکاش ویژه قرار گیرد. از طرف دیگر، دستیابی به اصول پایه اخلاق پزشکی که همان رعایت اتونومی ، سودمندی، عدمضرر رسانی و عدالت میباشد بر اساس زمینه های فرهنگی و اجتماعی متفاوت، اجرای آن در عالم واقع، دچار چالش شده و حتی تفوقهر کدام از این اصول بر دیگری در جوامع مختلف، متفاوت می باشد. هر چند که به نظر می رسد در کشور ما با زمینه های اجتماعی وفرهنگی و اعتقادی متفاوت با غرب، حصول متوازن به این امر سهل تر باشد ولی ضروری است شرایط و آموزه های آکادمیک بهنحوی در کریدور حرفه ای گریی لحاظ و نهادینه شود که تا بر اساس وضعیت سلامت روحی و روانی بیمار، اصول عدم ضرر رسانی وسودمندی بر اتونومی تفوق یابد.

کلیدواژه ها

حقیقت گویی، اتونومی، اخلاق پزشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.