درآمدی بر سیرتحول نقش اجتماعی - کالبدی آگورا در یونان باستان و میدان نقش جهان اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه علمی پژوهش در مهندسی عمران و معماری ایران، دوره: 4، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_RACEA-4-14_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام کبیر

دانش آموخته کارشناسی ارشد، مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبد کاووس، ایران

حمیدرضا رزمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

نسیم اعرابی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، گنبد کاووس، ایران

چکیده

درستی داشتن اطلاعات و شناخت از هر موضوعی، بستگی به شناخت ما از فرآیند تاریخی آن پدیده دارد. این فرآیندتاریخی ممکن است، چند هزار سال تاریخ این مرز و بوم باشد و شاید هم چندین سال. به هر حال این روند که درطول نسل ها اتفاق افتاده است به ما کمک خواهد کرد تا عوامل موثر و تاثیرگذار را در نحوه شکل گیری یک عنصر،پدیده، فضا، شهر و یا هر چیز دیگری کشف نمائیم. با درک این فرآیند و شناخت پدیده که اهمیت فراوانی دارد میتوانیم به جواب سوالات متعددی همچون گذشته پدیده، چرائی وضع موجود و تخمین چگونگی آینده دست یابیم.چنین برداشتی از سیر تاریخی، برآن شدیم تا جایی که در حوصله این سطور می باشد میدان را از میان فضاهایعمومی گذشته بیرون بکشیم و به کمک وضع موجود آن را تعریف نمائیم. از میان فضاهای عمومی، میدان، فضای بازکارآمدی است که در شهرسازی ایران جایگاه ویژه دارد و به احتمال فراوان، اولین تمهیدی است که انسان برای استفادهاز فضای شهری، بکار برده است. از اینرو، پژوهش حاضر در نظر دارد تا به شناخت و معرفی دو میدان عمومی شهری،در ایران و یونان باستان (آگورا و میدان نقش جهان اصفهان) با رویکرد بیان تفاوت ها و شباهت های آنان از دیدگاهمعماری و در نظر گرفتن تغییر نقش اجتماعی آنان از گذشته تا به امروز بپردازد. جهت نیل به هدف کلی بیان شده،روش تاریخی – روایتی به منظور گردآوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته است و نتایج حاصل از تحلیل داده ها، ازتغییر کاربری میدان های مذکور با گذشت زمان، حکایت می کند. نقش اجتماعی میدان ها، از فضاهای نمایشگاهی وورزشی و حکومتی به فضاهایی تفریحی–گردشگری و گاها تجاری تبدیل شده اند. بناهای آنان نیز از این تغییر بینصیب نبوده اند، برخی از آنان هویت کارکردی خود را به موزه ای خاص بدل کرده اند.

کلیدواژه ها

میدان، منظر جمعی، هویت شهری، میدان نقش جهان، آگورا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.