بررسی نقش سرمایه اجتماعی در باز آفرینی بهسازی و نوسازی بافت تاریخی شهر ساری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه علمی پژوهش در مهندسی عمران و معماری ایران، دوره: 4، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_RACEA-4-12_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیر ناظم زاده

مدرس دانشگاه واحد تهران جنوب، پرند، تهران غرب

آمنه سعیدی

کارشناس ارشد مهندسی شهر سازی، دانشکده معماری و شهر سازی دانشگاه علوم تحقیقات

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی نقش سرمایه اجتماعی در باز آفرینی بهسازی و نوسازی بافت تاریخی شهر ساریپرداخته شده است. اهمیت سرمایه اجتماعی در فرآیند نوسازی شهری به عنوان ظرفیت های درونی و ثروتهای پنهان در محلات، یک اقدام غیرمتمرکز و از پایین به بالا است. در مباحث مربوط به باز آفرینی شهرییکی از مفاهیم اساسی، سرمایه اجتماعی است، که شاید بتوان در صورت کاربست اصول آن برخی از نیازمندی-های بافت های تاریخی را زنده ساخت. ناحیه تاریخی شهرها میراث ارزشمند معماری و کالبدی به جای ماندهاز گذشتگان ماست که در طول زمان در هویت بخشی به حیات شهری همواره نقش بارزی ایفا نموده است .این بخش از شهر تجلیگاه ابعاد فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مردمانی است که در دوره های تاریخی مختلفدر آن جا، روزگار سپری کرده و هویت فرهنگی آن را به ثبت رسانده اند . امروزه بافت های کهن شهری بهدلیل مواجهه با انواع مسائل و مشکلات و بحران ها به یکی از چالش های اساسی پیش روی مدیران و برنامهریزان شهری به ویژه در کشورهای جهان سوم تبدیل شده که کشور ما هم از این قاعده مستثنی نبوده است.شده از روش های کتابخانه ای، مطالعه اسناد و مشاهده مستقیم بهره گرفته است تا سرانجام توانست با توجهبه زمینه تاریخی برای بازآفرینی محدوده راهکارهای مناسبی نظیر : مرمت نمای بناهای تاریخی در محدودهجهت حفظ ارزش های تاریخی و ارتقاء کیفیت کالبدی، توجه به اصول معماری بومی ساری در ساخت وسازها، ایجاد کاربری های فرهنگی - تاریخی در بناهای تاریخی متروکه موجود ، عریض کردن پیاده روها،نورپردازی مناسب آنها و تامین روشنایی کافی در بخش های مختلف و ... را پیشنهاد دهد. مولفه های سرمایهاجتماعی شامل شبکه های مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام و همبستگی اجتماعی و تعلق اجتماعیدر محلات بافت تاریخی شهر ساری در سطح پایینی و چندان مطلوب قرار ندارد. در نتیجه ی این شرایط،تحقق برنامه های بازآفرینی در بافت مذکور مبتنی بر تقویت مولفه های سرمایه اجتماعی در بین ساکنین بافتتاریخی شهر ساری خواهد بود.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی، باز آفرینی، بهسازی و نوسازی، بافت تاریخی، شهر ساری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.