ارزیابی بازده مصرف سوخت سامانه های گرمایشی متداول در گلخانه ها مطالعه موردی: گلخانه های استان البرز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MAM-11-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود مومنی

عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش

چکیده

کشت های گلخانه ای یکی از روش های تولید در کشاورزی است که وابستگی زیادی به انرژی دارند؛ بنابراین بهبود بازده مصرف سوخت در سامانه های گرمایشی گلخانه ها، تاثیر خوبی بر انرژی مصرفی بخش گلخانه در کشور و کاهش آلاینده های محیط زیست خواهد داشت. در این مطالعه برای تعیین بازده مصرف سوخت سامانه های گرمایشی متداول در گلخانه ها، داده برداری در شش گلخانه ی تولید محصولات سبزی و صیفی در شهرستان چهارباغ استان البرز انجام شد. بدین منظور در ابتدا ظرفیت سامانه ی گرمایشی محاسبه شد. سپس با استفاده از آمار هواشناسی بلندمدت، نمودار تناسب اقلیمی رسم گردید تا مدت زمان روشن بودن سامانه مشخص گردد. تعیین بازده احتراق با روش غیرمستقیم و بر پایه اندازه گیری گازهای احتراق شامل کربن-مونواکسید، اکسیژن، کربن دی اکسید، هیدروکربن های سوخته نشده و اکسیدهای نیتروژن انجام شد. همچنین ابعاد و نحوه نصب دودکش در این گلخانه ها بررسی شد. به منظور تحلیل نتایج، تصاویر حرارتی در گلخانه ها نیز ثبت گردید. نتایج نشان داد که گلخانه های احداث شده در مناطق داده برداری شده در استان البرز به ۶ ماه گرمایش نیاز دارند تا تولید مطلوب در آن ها صورت گیرد. انتخاب ظرفیت مشعل در سامانه ی گرمایشی بدون توجه به نیاز گرمایشی گلخانه صورت گرفته و میانگین بازده مشعل های بکار رفته در گلخانه ها، ۸۵ درصد بود. بررسی وضعیت آلایندگی سامانه های گرمایشی نیز نشان داد که درصد آلودگی کربن مونواکسید و کربن دی اکسید در گلخانه های استان البرز به ترتیب ۰۶/۰ و ۰۸۵/۳ درصد بود. در خصوص هیدروکربن های سوخته نشده و اکسیدهای نیتروژن نیز گلخانه های استان البرز، شاخص ۱/۹ و ۳۶/۱۳ پی پی ام را شامل می شد. وضعیت اکسیژن خروجی از سامانه های گرمایشی نیز ۱۷۳/۲۳ درصد بود. بررسی فنی سامانه های گرمایشی نصب شده در این مناطق و تصاویر حرارتی ثبت شده نشان داد که عواملی مانند بکارگیری سامانه های گرمایشی غیراستاندارد، نصب نادرست آن ها در گلخانه و استفاده از گلخانه های غیراستاندارد از مهمترین عوامل ایجاد این آلاینده ها بودند.

کلیدواژه ها

گلخانه, سامانه گرمایشی, گازهای آلاینده, محیط زیست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.