تاثیر اندازه های مختلف مزارع بر کارایی فنی مزارع برنج (مطالعه موردی: شهرستان رشت)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی، دوره: 11، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_MAM-11-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 243
نویسندگان
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
چکیده
هدف مطالعه حاضر، تجزیه و تحلیل کارایی و نسبت شکاف فناوری مزارع برنج شهرستان رشت میباشد. برای انجام تحقیق از اطلاعات ۵۳۱ کشاورز استفاده شده است. این اطلاعات در سال ۱۳۹۷ با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم جامعه به دست آمد. به منظور اجتناب از اریب ناشی از مطالعه کشاورزان دارای صفات و رفتارهای تصمیم گیری متفاوت، مزارع نمونه با استفاده از تحلیل خوشه ای و بر حسب اندازه به سه گروه کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شدند. در این مطالعه جهت برآورد کارایی فنی نسبت به مرز گروهی، از مدل تحلیل پوششی داده ها (DEA) استفاده شد و برای برآورد نسبت شکاف فناوری(TGR) از روش فرامرزی(Metafrontier) استفاده شده است. نتایج نشان داد که متوسط کارآیی فنی گروهی بهره برداران مزارع کوچک ۲/۸۵ درصد، برای بهره برداران مزارع متوسط ۳/۸۸ درصد و در مزارع بزرگ ۱/۸۹ درصد می باشد. یعنی این واحد ها با به کار بردن میزان مشخصی از نهاده های تولید، به طور متوسط به ترتیب حدود ۸۵ درصد، ۸۸ درصد و ۸۹ درصد مقدار محصولی را تولید می کنند که با استفاده از میزان نهاده فعلی و سطح فناوری موجود می توانست تولید شود. افزون بر این، نتایج حاصل از تخمین کارایی فنی نسبت به تابع فرامرزی نشان داد که شکاف فنی بین بهترین کشاورز و سایر کشاورزان در گروه مزارع بزرگ حداقل و در گروه مزارع کوچک حداکثر بوده است. نسبت شکاف فناوری برای سه گروه فوق به ترتیب ۸۰/۰، ۸۲/۰ و ۹۰/۰ می باشد. یعنی مزارع بزرگ عملکرد تکنیکی بهتری دارند و دارای نسبت شکاف فناوری بالاتری در مقایسه با مزارع کوچک و متوسط می باشند.کلیدواژه ها
نسبت شکاف فناوری, مدل فرامرزی, تحلیل پوششی داده ها, شهرستان رشتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.