کاربرد الگوریتم پنجره مجزا در شناسایی جزایر حرارتی شهرستان یزد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی و مدیریت آب و خاک، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MMWS-3-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 148
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذین نوروزی

کارشناسی ارشد مدیریت منابع خاک/ دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

الدوز نوروزی

کارشناسی ارشد چینه و فسیل شناسی/ گروه ژئولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران

چکیده

در سال های اخیر، فعالیت های انسانی مانند تغییر کاربری، پوشش اراضی و توسعه مناطق انسان ساخت موجب افزایش دمای سطح زمین و پیدایش جزایر حرارتی شده است. در پژوهش حاضر تغییرات دمای سطح زمین در پوشش اراضی شهرستان یزد با استفاده از داده های ماهواره لندست ۸ بررسی شد. نقشه کاربری اراضی منطقه مطالعاتی با استفاده از روش ماشین بردار پشتیبان در پنج کلاس انسان ساخت، پوشش گیاهی، پیکره آبی، اراضی بایر و رخنمون سنگی، تهیه و برای استخراج نقشه دمای سطح زمین از روش پنجره مجزا استفاده شد. به منظور شناسایی الگوی حاکم بر دمای سطح زمین از شاخص موران جهانی استفاده و لکه های داغ با به کارگیری آماره گتیس-ارد جی شناسایی شدند. بر اساس نتایج، اراضی بایر بیش ترین و پیکره آبی کم ترین مساحت را به ترتیب برابر با ۱۲۹۳۶۰/۹۶و ۱۶۰/۵۶ هکتار به خود اختصاص داده اند. میانگین دمای سطح زمین برابر با ۵۰/۸۳ درجه سانتی گراد به دست آمد و پیکره آبی، کم ترین و اراضی بایر بیش ترین میانگین دمای سطح زمین را به ترتیب برابر با ۳۶/۹۱ و ۵۲/۱۳ درجه سانتی گراد به خود اختصاص داده بودند. داده های دمای زمین شهر یزد با مقدار شاخص موران ۰/۹۲ دارای خودهمبستگی فضایی و الگوی خوشه ای بودند. در این پژوهش، مساحت لکه های داغ و سرد به ترتیب برابر با ۴۶۵۳۹/۱۸ و ۱۱۳۵۵۳/۸۱ هکتار به دست آمد. اراضی بایر، تشکیل جزایر حرارتی داغ و پوشش گیاهی و پیکره آبی تشکیل جزایر سرد را داده و جزیره حرارتی داغ با گستردگی بالایی اطراف محدوده شهری را احاطه کرده بود. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت کلاس پوشش گیاهی ضعیف و میانگین دمای آن برابر با ۴۵/۶۱ درجه سانتی گراد است. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون خطی، بین شاخص گیاهی تعدیل کننده اثر خاک (SAVI) با دمای سطح زمین همبستگی منفی و معنی دار (۰/۵۱- =r) در سطح احتمال یک درصد به دست آمد.

کلیدواژه ها

لندست ۸, پوشش اراضی, دمای سطح زمین, شاخص موران جهانی, رگرسیون خطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.