اثرات تابش امواج الکترومغناطیسی تلفن همراه بر عملکرد بافت ها و اندام های موجودات زنده: یک مقاله مروری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-11-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین یگانه دوست

گروه رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

محمدرضا زارعپور

گروه رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

علیرضا زارعپور

گروه رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

خورشید کاروان جهرمی

گروه رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

رضا فردید

دانشیار، گروه رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

هدف:اهمیت و جایگاه تلفن ­های همراه در زندگی امروز بشر، بر کسی پوشیده نیست. با توجه به گسترش روز­­­­­افزون استفاده از آن­ ها در سنین مختلف از خردسال تا بزرگسال و افزایش مدت زمان قرارگیری گروه­ های مذکور در معرض امواج الکترومغناطیسی ناشی از آن ها که عمدتا در محدوده ۹۰۰-۱۸۰۰ مگاهرتز می باشد، نگرانی های عمده ای در رابطه با اثرات سوء آن ها در سال های اخیر ایجاد شده است. با توجه به اهمیت موضوع هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثرات ناشی از این امواج بر قسمت ­های مختلف بدن از قبیل مغز، قلب و سایر بافت ­ها می ­ باشد.روش بررسی:مطالعه مروری حاضر با انتخاب کلید­­­واژه ­ های مناسب و جستجوی مطالعات تجربی و کاربردی از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed وGoogle scholar انجام شد. در این مقاله اثرات امواج الکترومغناطیسی ساطع ­شده از تلفن همراه بر عملکرد مغزی، پارامتر­­های ارزیابی قلبی، اثرات آن ­ها بر بافت بیضه و پروستات در موش صحرایی نر، اثر بر جنبش، توان زیستی و یکپارچگی DNA اسپرم انسان و تغییرات جذب ریوی MIBI - TC۹۹M‎ در موش صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفته است.یافته ها:تعداد ۱۱ مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه از سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ انتخاب شدند این مطالعات به طور عمده مطالعات تجربی بودند که به بررسی اثرات ناشی از امواج تلفن همراه بر عملکرد بافت ها و اندام های موجودات زنده می پرداختند.نتیجه گیری:مطالعات بررسی شده بیانگر این موضوع است که امواج الکترومغناطیسی ناشی از تلفن همراه بر مواردی چون دمای بافت مغزی، تراکم نورون و قطر هسته در سلول ­ های عصبی هیپوکامپ موش، سطح بیان ژن در مغز موش، برخی فعالیت- های مرتبط با مغز از قبیل پاسخ تجمعی، وابستگی و تعلق و میزان صدا در جوجه ­ های در معرض تابش، پارامتر­های قلبی، آریتمی سینوسی، ساختار بافت بیضه و پروستات در موش صحرایی نر و همچنین جنبش، توان بقا و یکپارچگی DNA اسپرم انسان و جذب ریوی MIBI - TC۹۹M‎ در موش ­های نر و فاکتورهای خونی موش ها تاثیر می گذارد.

کلیدواژه ها

امواج الکترومغناطیسی, تلفن همراه, مغز, قلب, بیضه, پروستات, اسپرم, ریه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.