بررسی و تحلیل روان شناسی «دورغ» درسه حکایت تاریخ بیهقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی بزرگداشت بیهقی
  • کد COI اختصاصی: BAYHAGI11_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حبیبان

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه مازندران

سیدابراهیم جعغری پطرودی

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز

چکیده

کندوکاوی در متون تاریخی دوره غزنویان و مطالعه نقادانه آن کتاب ها، این حقیقت را به ما می نمایاند که دستگاه حکومتی آنان فضایی بوده است آکنده از دروغ، تهمت و تحریف، دربارایان اعم از خادم و مخدوم، دروغ می گفته اند این دروغ ها در بیشتر موارد موجب بازداشت و حبس رجال مهم مملکتی می شده و در نگاهی کلی تر نابودی شخص مهم مملکت، یعنی پادشاه را نیز سبب شده است بیهقی، با نشان دادن گفتار، رفتار و حتی نیت افرادی که در این دوره، نقطه عطفی در شکل گیری حوادث تاریخی به شمار می رفته اند، مفاهیم مختلف دروغ را در تاریخ خویش، نمایان ساخته تس. در این پژوهش این وضع ناسالم، از طریق بررسی سه حکایت فروگیری علی قریب، واقعه بوبکر حصیری و پسرش و واقعه بر دار کردن حسنک، از منظر روان شناسی دروغ معلوم گردیده است. آن دروغ در این دستگاه سیاسی، به دلایل مختلفی از جمله رسیدن به قدرت بیشتر، به دست آوردن احترام و تحسین دیگران، تظاهر به انکار هر گونه افکار تنفرآمیز و در مفهومی وسیع تر، براساس یک رابطه پارازیتی که شکلی از ویرانگری است به وجود آمده و نهایتا موجب نابودی و آسیب به کل نظام سیاسی غزنویان گشته است.

کلیدواژه ها

تاریخ بیهقی ، غزنویان، دستگاه حکومتی، روان شناسی دروغ، رابطه پارازیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.