تطبیق بن مایه های اسطوره ای بینایی و دانایی در مصر و ایران با تاکید بر شاهنامه محفوظ در بنیاد کورکیان نیویورک
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 19، شماره: 46
- کد COI اختصاصی: JR_ISLART-19-46_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 396
نویسندگان
دانشجوی مقطع دکتری، رشته زبان و ادبیات فارسی،واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران
گروه زبان و ادبیات فارسی، ادبیات، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران
گروه زبان و ادبیات فارسی، ادبیات، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران
چکیده
اسطوره، داستانهایی با توجه به تاریخ و اعتقادات و باورهای مذهبی روزگار قدیم ملتها و بیانگر تمدن و فرهنگ آنان است. شاهنامه فردوسی، حماسهای اساطیری، پهلوانی و تاریخی است. حوادث غیر عادی و موجودات غیر طبیعی درحماسه با اسطوره درآمیخته شده است. فردوسی داستانهای شاهنامه را با زیبایی و هنرمندی به تصویرکشیده که هرکدام با توجه به موضوع خود، مضامینی چون حکمت و شجاعت و ... را به مخاطب منتقل میکنند. پژوهشهایی که تاکنون در رابطه با اسطوره و شاهنامه انجام شده، بهطور متفرقه با مواردی چون کهنالگو با بنمایه اساطیری یا نمادهای اسطورهای و مواردی مشابه، تا حدی به مبحث اساطیر در شاهنامه پرداختهاند؛ اما اساطیری با عنوان بینایی و دانایی در شاهنامه مورد توجه قرار نگرفته و از منظرهایی نزدیک به موضوع چون دین و خردورزدی در این زمینه بررسی شده است. در پژوهش حاضر بنمایههای بینایی و دانایی در شاهنامه بررسی شده و به این پرسش پاسخ داده شده که بنمایههای اسطورهای بینایی و دانایی در مصر و ایران (در شاهنامه فردوسی) چیست؟ نتایج نشان میدهد که اساطیر ایران در شاهنامه فردوسی، جلوه یافته و در ارتباط با بنمایه بینایی و دانایی باید به وجود برخی شخصیتهای تاریخی درشاهنامه اشاره نمود که با اساطیر مصر نیز مشابهتهایی دارند.اهداف پژوهش:بررسی بینایی و دانایی از منظر اسطورههای شاهنامه و مصر باستان.تطبیق و قیاس، تشابهات و افتراق بینایی و دانایی از منظر اسطورههای شاهنامه و مصر باستان.سوالات پژوهش: بینایی و دانایی چه جایگاهی در اسطورههای شاهنامه و مصر باستان دارد؟وجه تشابه و افتراق بینایی و دانایی در شاهنامه و اسطورههای مصری چیست؟کلیدواژه ها
اسطوره, بینایی, دانایی, شاهنامه, اساطیر مصراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.