بهینه سازی انتخاب پروژه با استفاده از الگوریتم جستجوی ممنوع با توجه به زمان، هزینه و کیفیت و محدودیت منابع در روش زنجیره بحرانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا شهرکی

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

جلیل چرویده

گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

انجام پروژه در کوتاه ترین زمان ممکن، با کمترین هزینه، در بالاترین سطح از کیفیت، می تواند در سوددهی و رقابت نقش تعیین کننده ای داشته باشد. زمان، هزینه و کیفیت مهم ترین اهداف هر پروژه به شمار می آیند، که بهینه سازی آنها از جمله مباحث در برنامه ریزی و کنترل پروژه می باشد. هدف این تحقیق یافتن بهینه ترین ترکیب زمان، هزینه و کیفیت در شرایط محدودیت منابع می باشد. تئوری محدویت ها در مدیریت پروژه باعث ایجاد رویکرد نوینی در مدیریت و کنترل پروژه ها با عنوان زنجیره بحرانی شده است. در این پژوهش، با استفاده از تکنیک زنجیره بحرانی و توانایی بالای الگوریتم جستجوی ممنوعه(TS) در بهینه سازی، به حل مسئله چند هدفه بهینه سازی زمان، هزینه و کیفیت در شرایط محدودیت منابع پرداخته شده است. الگوریتم پیشنهادی با نرم افزار متلب کد نویسی و نتایج مورد نظر استخراج شد. برای صحت سنجی مدل پیشنهادی نیز، دو مطالعه موردی با ۷ و ۱۸ فعالیت حل شده است. همچنین از یک پروژه با ۶۰ فعالیت که بهینه سازی زمان، هزینه و کیفیت در آن صورت پذیرفته بود، برای اعتبارسنجی الگوریتم پیشنهادی در تحقیق استفاده شده است و نتایج، استخراج و مقایسه صورت پذیرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که الگوریتم جستجوی ممنوع عملکرد صحیح و قابل قبولی داشته است. به گونه ای که قابلیت ایجاد چندین جواب پارتو با مقدارهای متفاوت سه تابع هدف زمان، هزینه و کیفیت را دارد. که این امر به مدیران پروژه این اجازه را می دهد که با توجه به نیاز و سیاست های خود از نظر زمانی، هزینه ای و کیفی بهینه ترین جواب را انتخاب نمایند.

کلیدواژه ها

زنجیره بحرانی, محدودیت منابع, بهینه سازی زمان-هزینه-کیفیت, مدیریت پروژه, الگوریتم جستجوی ممنوع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.