اثر پیش تیمار بذر گیاه اسفرزه (Plantago ovata) با سالیسیلیک اسید بر پاسخ های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهچه ها به تنش شوری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-13-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان حاتمی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

علیرضا عینعلی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

عبدالشکور رئیسی

گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولایت، ایرانشهر، ایران

حسین پیری

گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولایت، ایرانشهر، ایران

چکیده

سالیسیلیک اسید به عنوان یک مولکول سیگنال تاثیرگذار در پاسخ های گیاهان به تنش های محیطی شناخته شده است. در این پژوهش، اثرات به کار بردن سالیسیلیک اسید به صورت پیش تیمار بذرهای گیاه اسفرزه بر میزان رشد گیاهچه ها، میزان رنگیزه های فتوسنتزی، میزان پروتئین ها و اسیدهای آمینه و تجمع قندهای محلول و نشاسته در پاسخ به تنش شوری بررسی شد. بذرهای گیاه اسفرزه پس از پیش تیمار با غلظت های صفر و ۵۰۰ میکرومولار سالیسیلیک اسید برای مدت ۲۴ ساعت، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ولایت ایرانشهر در سال ۱۳۹۸ کاشته شد و گیاهچه های حاصل در فواصل زمانی سه روزه و به مدت ۲۰ روز، در قالب طرح فاکتوریل در معرض غلظت های صفر، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۳۰۰ میلی مولار نمک سدیم کلرید قرار گرفتند. میزان رشد گیاهچه ها، میزان رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیل ها و کاروتنوئید، غلظت پروتئین ها و همچنین میزان تجمع قندهای محلول و نشاسته در طول تنش شوری به شدت کاهش پیدا کردند. بااین حال، میزان تجمع آمینواسیدهای آزاد و پرولین در پاسخ به نمک افزایش یافت. تیمار سالیسیلیک اسید سبب بهبود طول بخش هوایی، افزایش میزان رنگیزه ها، کاهش میزان آمینواسیدها و افزایش تجمع پروتئین ها و پرولین شد. علاوه براین، افزایش میزان قندهای غیر احیایی و نشاسته که با عدم تغییر و یا کاهش غلظت قندهای احیایی در سطوح بالای شوری همراه است، در پاسخ به سالیسیلیک اسید روی داد. این نتایج نشان می دهد که پرایمینگ بذر ها با سالیسیلیک اسید پیش از کشت می تواند تحمل گیاه را در برابر تنش شوری از طریق تجمع قندهای غیر احیایی و پرولین و در نتیجه حفظ فشار تورگور سلول ها افزایش دهد.

کلیدواژه ها

پرولین, پروتئین, تعدیل اسمزی, قندهای محلول, کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.