بررسی صدک های مرجع چربی خون کودکان و نوجوانان ایرانی با استفاده از روش LMS و درستنمایی تاوان داده: مطالعه کاسپین

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-5-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحسن حسینی

Isfahan University of Medical Sciences

محمدامیر امیرخانی

Family and School Health, Ministry of Health

مهشید رفیعی شهربابکی

Isfahan University of Medical Sciences

گلایل اردلان

Ministry of Health

صفورا اکبری

Isfahan University of Technology

پریناز پورصفا

Islamic Azad University, Science and Research Branch

رویا کلیشادی

, Isfahan University of Medical Sciences

چکیده

زمینه و هدف: روش LMS، روشی کلی جهت برازش منحنی های صدک مرجع هموار است. این روش، توزیع تغییرات را توسط ۳ پارامتر میانه، ضریب تغییرات و توان باکس- کاکس (چولگی) توصیف می کند. با به کار بردن حداکثر درستنمایی تاوان داده توابع اسپلاین، ۳ منحنی مذکور برآورد و برازش داده می شود و همواری مطلوب توسط پارامترهای هموارسازی یا درجات آزادی معادل بیان می گردد. این مطالعه با هدف بررسی صدک های مرجع چربی خون کودکان و نوجوانان ایرانی به وسیله روش LMS انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه، منحنی های صدک مرجع هموار ۴ نوع چربی خون (تری گلیسیرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی پایین و لیپوپروتئین با چگالی بالا) ۴۸۲۴ دانش آموز ۱۸-۶ ساله از ۶ شهر ]تبریز، رشت، گرگان، مشهد، یزد و تهران (فیروزکوه)[ بررسی شد. داده های مورد استفاده مربوط به طرح کشوری نظام مراقبت و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر در سطح مدارس (Caspian Study) بود. برخی خصوصیات این افراد از طریق پرسشنامه و برخی از طریق آزمایش های تخصصی اندازه گیری شد. در نهایت داده ها پس از حذف مشاهدات فاقد اعتبار و موارد گمشده به تعداد ۴۷۵۲ رسید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط روشی ارتقایافته از روش LMS ارائه شده توسط Cole در سال ۱۹۸۸، صورت گرفت. سپس منحنی های صدک مرجع هموار ۴ نوع چربی خون کودکان و نوجوانان ایرانی ۱۸-۶ ساله، با درجات آزادی معادل بین ۱۰-۴ برازش داده شد و جهت بررسی نیکویی برازش مدل ها از ابزارهایی نظیر انحراف، آزمون های Q و نمودار Q-Q دترنددشده، استفاده گردید. یافته ها: در این مطالعه، همه ابزارها مدل را تایید کردند و روش LMS برازش یافته با ماکزیمم درستنمایی تاوان داده به عنوان یک روش مناسب برای برازش منحنی صدک مرجع هموار به کار برده شد. این روش ویژگی های توزیع زمینه ای را در سرتاسر تغییرات متغیر کمکی آشکار می سازد و ابزاری عینی برای تعیین اهمیت نسبی آنها می باشد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد در کودکان و نوجوانان ۱۸-۶ ساله ایرانی T سطح تری گلیسیرید و خون بالاتر و سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا، از همتایان خود در کشورهای غربی کمتر است. لذا بررسی های گسترده تری به کمک حجم نمونه بالاتر با افزایش چگالی در نقاط انتهایی و توزیع های یکسان معیار اندازه گیری شده در محدوده های تغییرات متغیر کمکی، جهت حصول نتایج دقیق تر لازم است

کلیدواژه ها

LMS Method, Smooth Reference Centile Curves, Smoothing Parameters, Box-Cox Power, Lipids., روش LMS؛ منحنی های صدک مرجع هموار؛ حداکثر درستنمایی تاوان داده؛ پارامترهای هموارسازی؛ توان باکس- کاکس؛ لیپیدها.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.