عوامل موثر بر تعیین نسبت ثانویه جنسی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-5-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی شکوهی

Kerman University of Medical Sciences

محمد زارع نیستانک

Islamic Azad University, Nain Branch

الهام السادات هاشمیان نایینی

Tehran University of Medical Sciences

عاطفه نوری

Kerman University of Medical Sciences

مرتضی علی نقی

Islamic Azad University, Nain Branch

مهدی نوروزی

Qom University of Medical Sciences

چکیده

زمینه و هدف: در سال های اخیر نسبت ثانویه جنسی، (نسبت جنسی تولدهای زنده مذکر به مونث) سیر نزولی داشته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عواملی همچون فصل لقاح، نوع بارداری (خواسته یا ناخواسته)، وضعیت مسکن، میزان درآمد ماهیانه و نمره آزمون استرس اقتصادی بر نسبت ثانویه جنسی در جامعه ایرانی می باشد. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، ۲۰۲ زوج دارای فرزند زیر یک سال بررسی شدند. روش نمونه گیری به صورت ۲ مرحله ای تصادفی انجام گرفت، که بر این اساس نمونه های پژوهش به طور تصادفی از ۲ مرکز درمانی در سطح شهر تهران انتخاب شدند. میزان استرس اقتصادی والدین براساس پرسشنامه معتبر اندازه گیری شد. اطلاعات مربوط به سایر متغیرها از طریق یک چک لیست به دست آمد. در این مطالعه از آزمون رگرسیون لجستیک به روش تک متغیره (Univariate)، و چند متغیره (Multivariate) استفاده شد. مقادیر ۰۵/۰p< سطح معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در این مطالعه، با استفاده از آنالیز رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره، نشان داده شد که عوامل استرس اقتصادی (۰۲۴/۰=p ،۰۵۶/۱=OR) و وضعیت مسکن استیجاری (۰۲۹/۰=p ،۸۹/۱=OR) با جنسیت مونث فرزند متولدشده ارتباط معنی داری دارند. نتیجه گیری: استرس مالی علاوه بر عواقب شناخته شده جسمی و روحی برای افراد، در تعیین نسبت جنسی نسل های آینده نیز می تواند موثر باشد. بنابراین لازم است راهکارهای موثرتری برای بهبود وضعیت رفاهی و حل مشکل مسکن خانواده ها اندیشیده شود.

کلیدواژه ها

Sex Distribution, Sex Ratio, Stress-Economics, Housing, Fertility, توزیع فراوانی از نظر جنسی؛ نسبت جنسی؛ تنش- اقتصاد؛ اسکان؛ باروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.