تاثیر نیکوتین بر هیستومورفولوژی و هیستومورفومتری فولیکول های تخمدانی موش صحرایی بالغ

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 8، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-8-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بالازاده کوچه

University of Urmia

شاپور حسن زاده

University of Urmia

چکیده

چکیده زمینه و هدف: یکی از معضلات جوامع امروزی افزایش مصرف سیگار است و نیکوتین به عنوان یکی از مواد مهم سمی موجود در سیگار، اثرات خطرناک و گاهی غیرقابل جبرانی بر روی بافت های مختلف بدن از جمله دستگاه تناسلی به جای می گذارد. در این مطالعه تاثیر نیکوتین بر روی هیستوموفومتری فولیکول های تخمدانی موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: در این مطالعه سه گروه موش صحرایی ماده بالغ شامل گروه کنترل با دوز پایین نیکوتین (۲/۰ میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) و دوز بالای نیکوتین (۴/۰ میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) در نظر گرفته شدند. تزریق نیکوتین در گروه های آزمایشی به مدت ۲۱ روز متوالی به صورت داخل صفاقی صورت گرفت. بعد از اتمام دوره، موش ها به وسیله دی اکسیدکربن آسان کشی شدند و تخمدان آنها بلافاصله خارج و در ماده تثبیت کننده قرار گرفت. مقاطع بافتی با قطر ۷ میکرومتر از تخمدان ها تهیه شدند و پس از رنگ آمیزی با هماتوکسیلین – ائوزین به وسیله میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه وتست های مقایسه ای چندگانه توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، ۰۵/۰> p در نظر گرفته شد. یافته ها: در گروه های آزمایشی تحت اثر با دوز پایین و دوز بالای نیکوتین، تعداد انواع فولیکول های تخمدانی به طورمعنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت. همچنین تعداد فولیکول های آترتیک در مراحل مختلف در گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل، افزایش قابل توجهی را نشان داد. نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه، نیکوتین در یک الگوی وابسته به دوز موجب کاهش جمعیت فولیکول های تخمدانی سالم از یک سو، همچنین افزایش جمعیت فولیکول های آترتیک از طرف دیگر می شود که این موضوع نشان دهنده کاهش قدرت باروری حیوان تحت تاثیر نیکوتین است. کلید واژه ها: فولیکول تخمدان؛ نیکوتین؛ بافت شناسی؛ تخمدان.

کلیدواژه ها

Ovarian Follicle, Nicotine, Histology, Ovary, فولیکول تخمدان؛ نیکوتین؛ بافت شناسی؛ تخمدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.