خیر و شر در آیین مزد یسنی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب حماسی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPNFA-2-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رفعت حاجی زاده

مدرس دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن

چکیده

آریاییان از دیرباز به دو مبدا خیر و شر قائل بودند. در یک سو اهورا مزدا و در سوی دیگر اهریمن قرار داشت. امور نیک و خیر مانند روشنایی و باران و همه نیکی ها را به اهورامزدا نسبت می دادند و امور بد و شر همچون تاریکی و خشک سالی را به اهریمن، بطور کلی اهورامزدا بانی و حامی روشنی، گرما و زندگانی است و اهریمن سبب مرگ و نیستی، تاریکی یا خشکی و نیروهای این دو همواره در مبارزه هستند. تفکر دوالیسم در بین ایرانیان و حتی آریایی های هند و ایران قبل از زرتشت وجود داشته ولی شیوه بیان زرتشت به کلی نو و مختص به خود اوست. ثنویت او یک دوالیسم توحیدی است. زیرا هرچند اهریمن همراه با هورمزد بوده لکن سرانجام اهورامزدا باقی و اهریمن در پایان دوازده هزار سال فانی خواهد بود.

کلیدواژه ها

اهورا مزدا (سپنته مینیو۹ – اهریمن (انگره مینیو) – دروج – آشموغ – پندار نیک – گفتار نیک – کردار نیک – اکه منه (اندیشه بد) – امشاسپندان – مهر (ایزد پیمان) – مونوتئیسم (اعتقاد بر وجود خدای یگانه) – هوم – دیو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.