سنتز پلی بوتن-۱ تک سوآرایش با کاتالیزگر زیگلر-ناتا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه علوم و تکنولوژی پلیمر، دوره: 35، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPST-35-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه حکیم

تهران، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، پژوهشکده مهندسی، گروه مهندسی پلیمریزاسیون، صندوق پستی ۱۱۲-۱۴۹۷۵

مهدی نکومنش حقیقی

تهران، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، پژوهشکده مهندسی، گروه مهندسی پلیمریزاسیون، صندوق پستی ۱۱۲-۱۴۹۷۵

هنگامه هنرکار

تهران، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، پژوهشکده علوم، گروه پلی یورتان و پلیمرهای پیشرفته، صندوق پستی ۱۱۲-۱۴۹۷۵

چکیده

فرضیه: ۱-بوتن مازاد در واحدهای پلی اولفین ایران وجود دارد. با توجه به خواص پلی بوتن-۱ تک سوآرایش، شامل مقاومت زیاد در برابر خزش، مقاومت در برابر ترک های ناشی از تنش محیطی، بازگشت پذیری کشسان عالی و مقاومت خوردگی شیمیایی خوب نیاز به بومی سازی آن در کشور وجود دارد.روش ها: با استفاده از کاتالیزگر زیگلر-ناتای صنعتی، پلی بوتن-۱ با روش پلیمرشدن کوئوردیناسیونی ۱-بوتن به کمک کاتالیزگر تری اتیل آلومینیم (TEAL) درون هگزان سنتز شد. از الکترون دهنده خارجی سیکلوهگزیل متیل دی متوکسی سیلان استفاده شد. با تغییر فشار مونومر از  ۱bar تا ۱.۷barو مقدار هیدروژن از ۰.۰۱L  تا ۰.۱۳L  گستره ای از خواص برای نمونه های سنتزشده به دست آمد.یافته ها: بیشترین مقدار فعالیت و شاخص تک سوآرایشی در ۰.۰۶ هیدروژن و فشار مونومر۱.۴bar، به ترتیب برابر با kgPB-۱/gTi.barB-۱ ۲۴.۷۶ و %۹۷ به دست آمد. نمونه هایی با متوسط وزن مولکولی وزنی  ۱۴۹۵۰۰g/molتا  ۹۱۳۰۰۰g/mol، شاخص پراکندگی وزن مولکولی ۲.۴۹ تا ۴.۲۹ شدت جریان مذاب ۰.۱۹ تا بیش از ۱۰۰ و چگالی ۰.۸۷۶g/cm۳  تا ۰.۹۱۱g/cm۳ برای شکل بلوری I و شاخص تک سوآرایشی %۸۱ تا %۹۷ سنتز شد. بیشترین شاخص پراکندگی وزن مولکولی (توزیع پهن) به نمونه سنتزشده با فشار مونومر ۱.۴و ۰.۱L هیدروژن و کمترین شاخص تک سوآرایشی به نمونه سنتزشده با فشار مونومر  ۱bar و مقدار هیدروژن ۰.۱۳L مربوط است. قابلیت این کاتالیزگر در مقایسه با نتایج سایر پژوهش ها تولید محصول با توزیع وزن مولکولی باریک تر است. مقایسه خواص مکانیکی تنش در نقطه پارگی و مقدار ازدیاد طول تا پارگی با نتایج سایر کارهای پژوهشی نشان دهنده افزایش مقدار ازدیاد طول تا پارگی است. با گسترش شرایط عملیاتی تنوع نوع و تجاری سازی امکان پذیر است. 

کلیدواژه ها

پلی بوتن-۱, پلیمر شدن, خواص فیزیکی, زیگلر-ناتا, تک سوآرایش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.