بازتاب مسایل اجتماعی فرهنگی در مثنوی معنوی مولانا

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب حماسی، دوره: 6، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JPNFA-6-9_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد طهماسبی

عضو هیات علمی و استادیار گروه ادبیات فارسی دانش گاه آزاد اسلامی واحد اسلام شهر

چکیده

هدف این مقاله راه یافتن به پیش زمینه های اجتماعی فرهنگی در قصه های مثنوی مولاناست، تا از این طریق بتوان به تصویری از سیمای جامعه عصر وی دست یافت. به همین منظور پس از گزینش نود قصه از شش دفتر مثنوی که دارای زمینه های اجتماعی آشکارتر بوده، به طبقه بندی طبقات، اصناف و مشاغل اجتماعی و تحلیل مباحث اجتماعی فرهنگی بازتاب یافته در این قصه ها پرداخته شده است. در این پژوهش بیش تر به یکی از لایه های متن یعنی مسایل اجتماعی فرهنگی و نقطه عزیمت در روایت ها که همانا واقعیت های خوب یا بد اجتماعی فرهنگی است توجه شده است. نتیجه بدست آمده، جامعه عصر شاعر را گرفتار آداب و رسوم تقلیدی، ستم، فساد، دروغ و ریاکاری، بلاهت و جهل، سطحی نگری، ستیز، قتل، دزدی و... نشان می دهد.

کلیدواژه ها

Social-cultural issues, social classes, professions, imitation, corruption, stupidity, hypocrisy, lie

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.