بررسی تطبیقی شخصیت زال و ایندره در شاهنامه و ریگ ودا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب حماسی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPNFA-17-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید شهرویی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه بیرجند، ایران

ابراهیم محمدی

گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند، ایران

سیدمهدی رحیمی

گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند، ایران

چکیده

هم­سانی­ های زال با ایزد پهلوانانی در اساطیر هند و ایرانی که در گذر روزگار در ساخت­هایی دیگرسان نیز بازنموده شده­اند، می­تواند یادآور پیوستگی آن شخصیت­ها در روزگاری ازلی یا اندیشه اسطوره­پرداز نخستینه باشد؛ از این­رو، در این جستار با روش توصیف و تطبیق، در پی بازشناخت ریشه­های داستان و شخصیت زال در اساطیر روزگار هند و ایرانی، نمونه­هایی از همانندی زال با ایندره، اورمزد، مهر و ورونا در ریگ­ودا و شاهنامه نشان داده شده است. بر پایه این جستار، زال با دورشدن از خانواده و پرورش در کنام سیمرغ، به جایگاه ایزدینه خود در البرزکوه بازمی­گردد و با پیوستگی به مهر و خورشید، بنیاد همانندی و شاید این­همانی خود را با اسطوره ایندره که در گذر روزگار گزاره­هایی از اسطوره میتره (مهر) و ورونا (اهورامزدای اوستایی) را ستانده بوده است، استوار می­کند. اسطوره گیاه سوما که نیروبخش ایندره و فراهم­آورنده زمینه رویین­تنی برای او است، در خویش­کاری بنیادین خود یعنی درمان­بخشی، به پر درمان­گر سیمرغ در حماسه ملی می­ماند که زال را به رویین­تنی رسانده بوده است. اسطوره گیاه سوما در داستان ایندره، با درخت همه­تخمه درمان­بخش که برپایه متون زردشتی، آشیان سیمرغ بر آن نهاده شده بود، نیز سنجیدنی است. همانندی­های زال با ایندره که بسامدی درخور درنگ دارد، این انگاره را سامان می­دهد که این دو پیوندی ریشه­ای با یک­دیگر دارند و یا نماینده بن­مایه­هایی هم­سان و پراهمیت بوده که در اندیشه نیاکان به گونه­ای ویژه و برجسته تکرار می­شده است و در پردازش داستان­های حماسی اسطوره­ای روایی داشته است.

کلیدواژه ها

زال, ایندره, مهر, ورونا, سیمرغ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.