تاثیر طب فشاری بر کیفیت خواب زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری؛ یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 25، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-25-7_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده آزادی مقتدر

کارشناس ارشد مشاوره در مامایی، گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

سیده زهرا معصومی

دانشیار گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبتهای مادر و کودک، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

محمدرضا رضوی

دانشجوی دکتری پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

سامره قلیچ خانی

کارشناس ارشد مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت های مادر و کودک، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

خدایار عشوندی

استاد گروه پرستاری داخلی جراحی، مرکز تحقیقات مراقبت های مادر و کودک، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

زهرا مقصودی

دانشجوی دکتری پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

آرزو شایان

مربی گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبت های مادر و کودک، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

چکیده

مقدمه: اختلال خواب، از اختلالات شایع در دوران بارداری می باشد و شناسایی مداخلات موثر بر بهبود سلامت زنان باردار حائز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر کیفیت خواب زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری انجام شد.روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال ۱۳۹۷ بر روی ۶۰ نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان، در سه ماهه سوم بارداری اجرا شد. ابزار مطالعه، پرسشنامه شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه مقیاس درد خطی بصری بود. افراد در دو گروه آزمون و گروه کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون اعمال طب فشاری در نقاط حقیقی به مدت ۳ هفته و در گروه کنترل نیز اعمال طب فشاری در نقاط کاذب به مدت ۳ هفته صورت گرفت. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله پرسشنامه مقیاس درد خطی بصری را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۸) و آزمون های آماری من ویتنی، دقیق فیشر و تحلیل اندازه گیری مکرر انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.یافته ها: افراد دو گروه قبل از مداخله از نظر کیفیت خواب و نیز سایر متغیرهای مورد بررسی، تفاوت معنی داری با هم نداشتند (۶۹۱/۰=p). تاثیر مداخله با گذشت زمان در بهبود کیفیت خواب شبانه و روزانه بین دو گروه معنادار بود (۰۰۱/۰p< )، اما تاثیر متقابل مداخله در بین دو گروه در مدت زمان خواب روزانه تفاوتی نشان نداد (۵۳۴/۰=p).نتیجه گیری: طب فشاری می تواند موجب بهبود کیفیت خواب شبانه و روزانه در افراد باردار در سه ماهه سوم بارداری شود، لذا می توان از این روش به عنوان یک روش کمکی در بهبود اختلال خواب افراد باردار استفاده کرد. 

کلیدواژه ها

بارداری, طب فشاری, کیفیت خواب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.