بررسی ارتباط علائم بالینی با مرحله پرولاپس ارگان های لگنی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 25، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-25-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینت قنبری

استاد گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

لیلا پورعلی

دانشیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مریم دلدار پسیخانی

دانشیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سودابه درویش

استادیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

الناز آیتی

استادیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

حسن مهراد مجد

استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

عطیه محمدزاده وطنچی

استادیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

زهرا لطفی

کارشناس مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: پرولاپس ارگان های لگنی عبارت است از بیرون زدگی ارگان های لگنی به داخل واژن که با علائم بالینی آزاردهنده ادراری، دفعی، جنسی و علائم مربوط به خروج توده از واژن همراه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط علائم بالینی با مرحله پرولاپس ارگان های لگنی انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال ۹۸-۱۳۹۷ بر روی ۳۳۵ زن مراجعه کننده به درمانگاه اختلالات کف لگن بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. چک لیست شرح حال پزشکی متشکل از علائم ادراری، دفعی، جنسی و خروج توده مرتبط با پرولاپس ارگان های لگنی توسط یک متخصص زنان (فلوشیپ اختلالات کف لگن) تکمیل شد. مرحله پرولاپس بر اساس سیستم ارزیابی پرولاپس ارگان های لگنی ارزیابی شد و ارتباط علائم بالینی با مرحله پرولاپس ارگان های لگنی بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۳) و آزمون های کای اسکوئر، دقیق فیشر و رگرسیون چندمتغیره انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: در زنان با علائم پرولاپس ارگان های لگنی، ارتباط معناداری بین بی اختیاری ادراری استرسی و اورژانسی و مراحل پایین تر پرولاپس کمپارتمان قدامی (۰۴۲/۰=p، ۰۰۲/۰=p) و همچنین بین بی اختیاری اورژانسی ادرار و مراحل پایین تر پرولاپس کمپارتمان خلفی مشاهده شد (۰۴/۰=p). با این حال ارتباط معناداری بین مشکلات دفعی و مراحل پرولاپس کمپارتمان قدامی، خلفی و اپیکال وجود نداشت (۰۵/۰< p). عدم رضایت جنسی (۰۱۴/۰=p) و خروج صدا از واژن (۰۲۵/۰=p) به طور معناداری با پرولاپس قدامی مرحله ۱ همراهی داشت. نتیجه گیری: علائم ادراری مخصوصا بی اختیاری استرسی و اورژانسی ادرار و عدم رضایت جنسی با مراحل پایین تر معاینه پرولاپس ارگان های لگنی مرتبط است. همچنین با توجه به نبود ارتباط بین علائم دفعی با مرحله پرولاپس، شکایت از علائم پرولاپس ارگان های لگنی ممکن است ارتباطی با شدت و مرحله پرولاپس در معاینه بالینی نداشته باشد.

کلیدواژه ها

اختلال عملکرد جنسی, بی اختیاری ادرار, پرولاپس ارگان های لگنی, یبوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.