تاثیر توزیع آماری نسبت های مالی بر مقادیر مدل آلتمن با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش حسابداری، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAKK-13-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید رسول حسینی

استادیار گروه حسابداری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

امین حاجیان نژاد

استادیار گروه حسابداری، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

هدف: در این پژوهش با استفاده از تکنیک شبیه سازی مونت کارلو به بررسی این موضوع می پردازیم که شکل توزیع آماری نسبت های مالی مورداستفاده در مدل آلتمن تا چه اندازه ای مقدار احتمال ورشکستگی را تحت تاثیر قرار می دهد. روش: در این پژوهش از داده های ۱۰۴ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازده زمانی سال های ۱۳۹۵ الی ۱۳۹۸ استفاده شده است. جهت انجام محاسبات اولیه، پردازش داده ها از طریق نرم افزار Excel صورت گرفته و در ادامه تحلیل های آماری از طریق نرم افزارهای MATLAB و Minitab انجام شد. یافته‎ها: یافته های حاصل از انجام پژوهش به کمک تکنیک شبیه سازی مونت کارلو نشان داد که از بین نسبت های مالی مورداستفاده در مدل آلتمن، در خصوص نسبت های X۱ تا X۴ نرمال بودن یا نرمال نبودن توزیع نسبت ها تاثیری در تغییر مقدار احتمال ورشکستگی ندارد. همچنین، نتایج نشان داد که در خصوص نسبت X۵ تغییر توزیع آماری می تواند مقدار احتمال ورشکستگی را تغییر دهد که این مطلب به معنی موثر بودن این نسبت در افزایش یا کاهش مقدار احتمال ورشکستگی است. نتیجه‎گیری: نتایج حاصل از یافته های این پژوهش بیان کننده این مطلب است که اگرچه در مدل آلتمن از نسبت های مالی مختلف به عنوان متغیرهای پیش گو استفاده می شود اما بررسی شکل توزیع این نسبت ها نشان داد که آگاهی از شکل توزیع آماری متغیرهای x۱، x۲، x۳ و x۴ تاثیری در آگاهی از توزیع مقادیر متغیر Z-score ندارد و تنها تغییر شکل توزیع آماری متغیر x۵ می تواند برای پیش بینی تغییرات شکل توزیع متغیر Z-score کافی باشد.

کلیدواژه ها

مدل آلتمن, ورشکستگی, نسبت های مالی, شبیه سازی مونت کارلو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.