اثرات عصاره گیاه چویر بر پاسخ های رشد، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده باریک جوجه های گوشتی در شرایط چالش با آفلاتوکسین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-32-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نوره

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

کامران طاهرپور

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

محمد اکبری قرائی

گروه علوم دامی، ایلام ایران

حسینعلی قاسمی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

حسن شیرزادی

گروه علوم دامی، دانشگاه ایلام

چکیده

زمینه مطالعاتی: عصاره گیاهان دارویی حاوی مواد طبیعی فعال با خواص ضدقارچی و آنتی اکسیدانی بوده که قادر به کاهش سمیت آفلاتوکسین در خوراک هستند. هدف: این آزمایش به منظور بررسی عصاره هیدروالکلی گیاه چویر در مقایسه با مکمل های جاذب سم، پروبیوتیک و مخلوط ویتامین-سلنیوم بر عملکرد، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده باریک در جوجه-های گوشتی تحت چالش آفلاتوکسین انجام شد. روش کار: از ۳۵۰ قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار (۱۰ جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه فاقد مواد افزودنی و بدون چالش آفلاتوکسین (شاهد منفی)، جیره پایه فاقد مواد افزودنی و چالش آفلاتوکسین (شاهد مثبت حاوی ۱ میلی گرم آفلاتوکسین B۱ در کیلوگرم جیره)، و یا جیره شاهد مثبت مکمل شده با افزودنی های جاذب سم، پروبیوتیک، مکمل مخلوط ویتامین و سلنیوم، ۲۰۰ و یا ۴۰۰ میلی گرم درکیلوگرم عصاره گیاه چویر بودند. نتایج: چالش آفلاتوکسین سبب کاهش عملکرد رشد در جوجه ها گردید؛ در حالی که تمام تیمارهای حاوی افزودنی در دوره های پایانی و کل دوره پرورش اثر منفی آفلاتوکسین را بر عملکرد رشد کاهش دادند. کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت به ترتیب در تیمارهای سطح ۴۰۰ میلی گرم در کیلوگرم عصاره چویر، مخلوط ویتامین و سلنیوم و شاهد منفی مشاهده شد (۰۵/۰P< ). تیمارهای جاذب سم، پروبیوتیک و سطح دوم عصاره چویر سبب افزایش تیتر IgG ثانویه بر علیه گلبول قرمز خون گوسفندی شدند (۰۵/۰P< ). همچنین تیمارهای مخلوط ویتامین-سلنیوم و عصاره چویر از کاهش سطح جذب پرز طی چالش آفلاتوکسین جلوگیری کردند. نتیجه گیری نهایی: استفاده از سطح بالای عصاره چویر در جیره جوجه های گوشتی (۴۰۰ میلی گرم درکیلوگرم) به طور قابل ملاحظه ای عملکرد رشد، پاسخ ایمنی و سطح جذب پرزهای روده باریک را در جوجه های گوشتی بهبود بخشید و لذا می تواند جایگزین مناسبی برای افزودنی های جاذب سم و دیگر مکمل های رایج در شرایط چالش آفلاتوکسین باشد.

کلیدواژه ها

آفلاتوکسین, عصاره چویر, ایمنی همورال, مورفولوژی روده, عملکرد رشد, جوجه های گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.