تعیین ترکیبات شیمیایی، عناصر معدنی و انرژی خام دانه جو، دانه گندم و سبوس گندم استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ANIMAL-32-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین جانمحمدی

استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

اکبر تقی زاده

استاد تغذیه دام دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

جلیل شجاع غیاث

استاد بازنشته گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

مجید علیایی

استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

زمینه مطالعاتی: به منظور تنظیم دقیق جیره های غذایی و بهبود عملکرد تولید، لازم است ارزش غذایی مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه حیوانات تعیین گردد. هدف از این مطالعه تعیین ترکیبات شیمیایی، محتویات عناصر معدنی و انرژی خام مواد خوراکی معمول در تغذیه دام شامل دانه جو (۲۶ نمونه)، دانه گندم (۲۷ نمونه) و سبوس گندم (۱۵ نمونه) استان آذربایجان شرقی با استفاده از روش های استاندارد آزمایشگاهی بود. روش کار: نمونه های دانه جو و گندم و سبوس گندم با روش نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده جمع آوری گردید. از رویه means نرم افزار SAS برای محاسبه آماره های توصیفی و مقایسه میانگین ها استفاده شد. نتایج: میانگین ماده خشک جو، گندم و سبوس گندم به ترتیب ۸۸/۲ ± ۵/۹۲۵ ˛ ۵۶/۶ ± ۳۲/ ۹۰۹ و ۳۱/۹ ± ۹۱۵ گرم در کیلوگرم و میانگین پروتئین خام به ترتیب معادل ۵۲/۱۴ ± ۳/۱۳۷، ۶۷/۱۰ ± ۶/۱۲۹ و ۸۶/۱۱ ± ۹/۱۷۸ گرم در کیلوگرم ماده خشک بود، که با داده های (۱۹۹۴) NRC تفاوت معنی داری نشان داد (۰۱/۰P< ). چربی خام سبوس گندم ۴۸/۳ ± ۷/۴۳ گرم در کیلوگرم بود که در مقایسه با تراکم چربی خام گزارش شده در جداول NRC تفاوت معنی دار نبود، ولی میانگین چربی خام جو و گندم به ترتیب برابر ۰۸/۱ ± ۳/۲۰ و ۴۸/۰± ۱/۲۱ بود که تفاوت معنی داری با چربی خام گزارش شده در جداول (۱۹۹۴) NRC داشت (۰۱/۰P< ). مقادیر کلسیم در جو، گندم و سبوس گندم به ترتیب ۳/۰ ± ۴/۱، ۶۷/۰ ± ۳/۳ و ۳۵/۰ ± ۴۶/۱ گرم در کیلوگرم ماده خشک بود که بجز در سبوس گندم، با داده های NRC تفاوت معنی داری نشان داد (۰۱/۰P< ). نتیجه گیری نهایی: با توجه به تفاوت های موجود در ترکیبات شیمیائی و عناصر معدنی مواد خوراکی مورد مطالعه در استان آذربایجان شرقی با داده های گزارش شده در جداول NRC، پیشنهاد می گردد برای تنظیم جیره های غذایی متعادل و برنامه ریزی از اطلاعات منطقه ای استفاده شود.

کلیدواژه ها

آذربایجان شرقی, ترکیبات مواد مغذی, دانه جو, دانه گندم, سبوس گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.