درک و تفسیر کار از منظر کارگران کرد مقیم یزد (با رویکرد نظریه زمینه ای)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مسائل اجتماعی ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPI-13-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود حاجی زاده میمندی

Associate Professor, Department of Sociology, Yazd University

اسعد خانی

PhD student in economic sociology and development, Faculty of Social Sciences, Yazd University

محسن معروفی

M.A, social welfare planning, Allameh Tabatabai University

رزگار کریمی

M.A, Urban Planning, Faculty of Art and Architecture, University of Kurdistan

چکیده

صرف نظر از نوع کار، درک و تفسیر از کار و ذهنیتی که پیرامون این سازه اجتماعی شکل می گیرد، در ایجاد و تقویت انگیزش به کار موثر است و کنش افراد و کارایی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش، درک و تفسیر کار از نگاه کارگران کرد مقیم شهر یزد است. بدین منظور پس از مصاحبه با ۳۰ نفر از کارگران و رسیدن به غنای نظری و پیاده سازی متن مصاحبه ها، مقولات مهم با استفاده از نظریه داده بنیاد استخراج گردیده و پس از تفسیر مقولات، یک الگوی پارادایمی ارائه شده است. یافته ها حاکی از دسته بندی مشارکت کنندگان در دو طیف است؛ برخی از آنان مبتنی بر یک نگرش مثبت، کار را عرصه عاملیت انسان و امری نشاط آور قلمداد می کنند و می کوشند در مواجهه با برخی محدودیت های ساختاری، راهکارهایی همچون پذیرش موقعیت جدید و تغییر ذهنیت را اتخاذ کنند؛ اما نزد آنان که نگرشی منفی دارند، کار تحلیل برنده خلاقیت و هویت آدمی و قرین با جبر اجتماعی است و انسان را دچار ازخودبیگانگی و عاملیت انسان را محدود می کند. به همین دلیل آنان کار را کسالت آور قلمداد و از هر فرصتی برای زیر پا گذاشتن تعهد در کار استفاده می کنند. این نوع نگاه ها در سطحی کلی تر و کلان تر، با شکل دادن به فرهنگ کار در جامعه به منصه ظهور می رسند، البته این رابطه یک طرفه نیست و فرهنگ کار هر جامعه ای هم می تواند شکل دهنده نوع نگاه افراد به کار باشد.

کلیدواژه ها

work culture, Work conscience, Commitment and perseverance, Alienation from work, Kurdish workers living in Yazd., نگرش به کار, فرهنگ کار, وجدان کاری, بیگانگی از کار, کارگران کرد, یزد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.