بررسی روند بیابان زایی کویر سگزی اصفهان با تصاویر سنجنده MSS و ETM+ لندست

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: همایش ژئوماتیک 86
  • کد COI اختصاصی: GEO86_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1631
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله سیف

استادیار ژئومورفولوژی گروه جغرافیای دانشگاه اصفهان

چکیده

کویر سگزی به عنوان بازمانده ای از پلایای گاوخونی کبیر، در 25 کیلومتری شرق اصفهان واقع گردیده و به عنوان یکی از کانون های بحرانی بیابان زایی و دروازه ورودی قلمرو بیابانی به شهر تاریخی اصفهان قلمداد می شود. لذا مهار و کنترل این کویر به دلیل موقعیت خاص مکانی نسبت به اصفهان ضروری می یابد. این پژوهش با بکارگیری تصاویر ماهواره ای لندست در دو بازه زمانی (یک دوره 30 ساله) به بارزسازی تغییرات و بررسی روند بیابانی شدن قلمرو کویر سگزی می پردازد. تصاویر ماهواره ای به کار رفته در تحقیق متعلق به سنجنده های ETM+ , MSS نسل های اول و هفتم لندست و به تاریخ سال های 1972 و 2001 میلادی می باشد. پس از انجام عملیات تصحیحات هندسی و پردازش تصویر، ترکیبات رنگی کاذب متعددی تهیه و با عملیات مختلف بارزسازی از بهترین کنتراست برخوردار گردیدند. سپس از قلمرو مورد بحث تعداد 7 سایت با توزیع یکنواخت در تصاویر قدیم و جدید انتخاب و با روش مقایسه ای و تفسیر چشمی تغییرات در دو بازه زمانی بارزسای شدند. با استناد بر مقایسه تصاویر مربوطه و نتایج حاصله باید اذعان نمود که تراکم پوشش گیاهی در اقصی نقاط پیرامون کویر به ویژه قلمرو جنوبی و شرقی آن روندی افزایشی را نشان می دهد که ناشی از تغییرات کاربری اراضی و اجرای طرح های بیابان زایی، جهت مصون ماندن مراکز انسانی، کارخانجات و قلمرو فرودگاه از تبعات منفی این کویر از جمله بیابان زایی می باشد. در برخی مکان ها به ویژه مرکز کویر روند بیابان زایی و ظهور رخساره های گچی، ماسه ای از روند افزایشی نسبت به تصاویر قدیم حکایت می نماید.

کلیدواژه ها

بارزسازی تغییرات ، بیابان زایی ، بیابان زدایی ، پردازش تصویر ، تصحیح هندسی ، تفکیک مکانی ، سنجنده +ETM ، سنجنده MSS ، رخساره گچی ، کویر سگزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.