مدیریت کلاس جهانی در صنعت حمل و نقل ریلی با رویکرد تجزیه و تحلیل ذینفعان (مطالعه موردی: شرکت قطارهای مسافری و باری جوپار)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دومین کنگره بین المللی چشم انداز مدیریت کلاس جهانی در ایران - توسعه ایران در تراز جهانی
- کد COI اختصاصی: WCMCON02_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 404
نویسندگان
شرکت قطارهای مسافری و ریلی جوپار، تهران
هلدینگ معدنی باما، تهران
چکیده
حضور ذینفعان مختلف با علایق گوناگون و توقعات متفاوت در قعالیت های سازمان، از جمله مسائلی است که مدیران ارشد را در مدیریت صحیح ذینفعان با چالش جدی روبه رو می سازد. این موضوع در سازمان هایی که قصد فعالیت در کلاس جهانی را دارند، به دلیل گستردگی و پیچیدگی ارتباطی شان با سازمان ها، گروه ها و افراد متعدد، اهمیت بیشتری پیدا می کند. این پژوهش به منظور مدیریت ذینفعان شرکت جوپار به شناسایی ذینفعان، اولویتبندی آن ها بر اساس میزان قدرت و علاقه شان، آگاهی یافتن از الزامات، خواسته ها و انتظارات و تعیین استراتژی مدیریتی مناسب و متناسب با آن ها می پردازد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع اکتشافی-کاربردی و به لحاظ روش شناسی از نوع کیفی-کمی میباشد. برای گردآوری داده ها در این تحقیق، به ترتیب در دو مرحله، از اسناد و مدارک موجود شرکت و انجام طوفان فکری و پرسشنامه استفاده شد. اعضای هیات مدیره، مدیرعامل، معاونان، مدیران و برخی از کارشناسان مطلع شرکت جوپار با استفاده از نمونهگیری گلوله برفی به تعداد ۱۵ نفر به عنوان افراد خبره انتخاب شدند. خبرگان با استفاده از طوفان فکری و چندین مرحله بحث و تعدیل، تعداد ۶۷ ذینفع را شناسایی و در ۱۲ دسته طبقه بندی نمودند. سپس با استفاده از پرسشنامه اول، میزان قدرت و علاقه آن ها تعیین و بعد از میانگینگیری و تعدیل مجدد، ذینفعان در چهار دسته اصلی، اولیه، ثانویه و کم اهمیت اولویت بندی شدند که ذینفعان کم اهمیت حذف و در نتیجه ۵۰ ذینفع نهائی بدست آمد. در مرحله بعد، الزامات، خواسته ها و انتظارات کلیدی ذینفعان باقیمانده و متولیان اصلی و پشتیبان برای برآوردن آن ها از طریق پرسشنامه دوم شناسایی و با اخذ نظرات اصلاحی خبرگان، نهائی گردید. در پایان، استراتژی های برخورد با ذینفعان تعیین و تمامی اطلاعات استخراجی در شناسنامه ذینفعان وارد و برنامههای اقدامی به منظور برآوردن توقعات ذینفعان به متولیان مربوط ابلاغ گردید.کلیدواژه ها
ذینفع، مدیریت ذینفعان، حمل و نقل ریلی، شرکت جوپار، ماتریس علاقه-قدرت.مقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.