بررسی نگرش دانش آموزان دوره ابتدایی نسبت به جایگاه مثبت تربیت شهروندی و عوامل اجتماعی موثر بر آن در کتاب های درسی (مطالعه موردی :کتاب فارسی خوانداری و مطالعات اجتماعی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی روان شناسی تربیتی: مداخلات روانی-تربیتی
  • کد COI اختصاصی: CEDP05_194
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه کوهی اقدم

کارشناسی ارشد، اکولوژی جنگل، دانشگاه علوم تحقیقات تهران

الهام کوهی اقدم

کارشناسی ارشد، علوم تربیتی برنامه ریزی درسی، دانشگاه پیام نور، تهران

چکیده

سبک زندگی، واژه ایست که برای معرفی نحوه و شرایط زندگی انسان استفاده می گردد. سبکزندگی معنایی است که از به هم تنیدگی ، پیوند و نظام وارگی و شبکه ای بودن عوامل متعددیکه در شیوه های زندگی یا اقلیم های زیستن انسان تاثیر می گذارند، به وجود آمده است.شهروندی از مهم ترین ایده های اجتماعی است که منظور کمک به شناخت بهتر جامعه ، روابطدرونی آن و هدایت کنش ها و رفتار ها به وجود آمده است و تربیت شهروندی از فاکتورهایبسیار مهم در جامعه تلقی می شود؛ هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان تاثیر گذار بودنجایگاه مثبت تربیت شهروندی و عوامل اجتماعی موثر بر آن در دوره ابتدایی بر اساس سندتحول بنیادین آموزش و پرورش بوده است. جامعه آماری کتب مطالعات اجتماعی دوره ابتداییکه شامل (مطالعات اجتماعی پایه سوم ، چهارم ، پنجم ،ششم) در سال تحصیلی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۰می باشد و محتوای کتب فوق که شامل متن و تصویر است مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاست.به علت محدود بودن جامعه آماری نمونه گیری صورت نگرفته است . ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش کتب مطالعات اجتماعی و فارسی خوانداری (بخوانیم) دوره ابتدایی،فرم تحلیل محتوا باشد و در روش تحلیل محتوا از تکنیک های آمار توصیفی (فراوانی ، درصدفراوانی و نمودار ستونی) برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است . یافته های به دستآمده از پژوهش حاضر دلالت بر آن دارد که در راستای سوال اصلی پژوهش انجام شده و طیآن مولفه مفهومی مرتبط با مفاهیم کتاب در محتوای کتاب های مذکور بررسی شده است.نتایج حاصل از بررسی نشان می دهدکه محورهای مفهومی در کتاب های فوق الذکر که تربیتشهروندی به صورت جدی و پررنگ تنظیم نشده و نیاز به بازبینی و تصمیم گیری هایجدیدی در راستای افزایش محتوای برنامه درسی در دوکتاب مذکور و در جهت تربیتشهروندی و اهداف های پیش رو در این چارچوب قرار گیرد تا به نوعی دانش آموزان از ابتدایتحصیل و زندگی با این امر آشنا و در زمان فعلی و آینده به پیاده سازی آموخته های خود درجهت تربیت شهروندی در جامعه بپردازند.

کلیدواژه ها

تربیت شهروندی، تعلیمات اجتماعی، کتاب فارسی خوانداری، برنامه درسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.