رابطه اضطراب کرونا و دشواری تنظیم هیجان والدین با اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی روان شناسی تربیتی: مداخلات روانی-تربیتی
  • کد COI اختصاصی: CEDP05_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه پناهی فر

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه علامه طباطبائی

زهره رافضی

استادیار، گروه آموزشی روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

پدیده جهانی پاندمی کرونا با ایجاد اضطراب و مشکلات هیجانی، اثرات منفی بسیاری برروابط والدین و فرزندان گذاشته است. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدفبررسی رابطه اضطراب کرونا و دشواری تنظیم هیجان والدین با اختلال نافرمانی مقابله ایکودکان انجام شد. روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهشحاضر شامل کلیه ی والدینی بود که به علت مشکلات رفتاری کودکان خود به برخی مراکزمشاوره شهر تهران در سال ۱۴۰۰ مراجعه کرده بودند، که از میان آنها ۶۱ نفر با روشنمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس داده های پژوهش با استفاده ازپرسشنامه های اینترنتی شامل ۳ پرسشنامه اضطراب کرونا (علیپور و همکاران، ۱۳۹۸)،دشواری تنظیم هیجان والدین (گرتز و رومر، ۲۰۰۴) و پرسشنامه علایم مرضیکودکان (CSI-۴)، جمع آوری و با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانهمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل نشان داد که بین اضطرابکرونا (p< ۰/۰۵) و دشواری تنظیم هیجان والدین (p< ۰/۰۵) با اختلال نافرمانی مقابله ایکودک به ترتیب (۴۶۹ / ۰) و (۳۸۴ / ۰) رابطه مثبت و معنادار دارد. نتایج حاصل از تحلیلرگرسیون همزمان نشان داد اضطراب کرونا (β=۰/۱۱۶ و سطح معناداری ۹۵ درصد) ودشواری تنظیم هیجان والدین (β=۰/۰۴۸ و سطح معناداری ۹۵ درصد)، معنی داربوده و اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان را پیش بینی میکنند. با توجه به یافته هایاین پژوهش نتایج نشان داد که اضطراب کرونا و دشواری تنظیم هیجان والدین با میزاناختلال نافرمانی مقابله ای کودکان دارای رابطه مثبت معنادار می باشد بنابراین توجه بهحالات روانشناختی والدین برای رفع مشکلات روانشناختی کودکان ضروری است.

کلیدواژه ها

اضطراب کرونا، دشواری تنظیم هیجان، اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.