تحلیل فعالیت زمین ساختی و ارتباط گسل ها با خطر زمین لغزش در حوضه سد کردستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-16-31_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا ایلدرمی

دانشیار گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

چکیده

حوضه آبخیز سد کردستان با مساحت ۱۵/۱۲۰کیلومتر مربع ­در شمال­شرقی شهرستان سقز واقع شده است­. هدف از این تحقیق تحلیل فعالیت زمین­ساخت حوضه و­ ارتباط­ ­گسل­ها با خطر زمین­لغزش با استفاده از مدل ارزش اطلاعاتی است­. ابتدا منطقه با استفاده از نرم­افزار ArcHydro به ۱۵زیرحوضه تقسیم و شاخص­های مورفوتکتونیکی شامل گرادیان طولی رودخانه (SL)­، عدم تقارن حوضه زهکشی ((AF، هیپسومتریک (­­Hi)­، تقارن توپوگرافی عرضی (T) و نسبت شکل حوضه (­Bs­) محاسبه و نتایج ارزیابی آن­ها با شاخص زمین­ساخت فعال (IAT) بررسی شد­. جهت ارزیابی ارتباط گسل­ها با خطر زمین­لغزش ابتدا نقشه گسل­ها و نقشه­های عوامل موثر بر لغزش با پردازش تصاویر ماهواره­ای سنجنده لندست ۸ و نرم­افزار ­ENVI تهیه و با مشاهدات میدانی بررسی شد­. سپس با استفاده از مدل ارزش اطلاعاتی نقشه خطر زمین­لغزش­ حوضه تهیه و با نقشه گسل­ها تلفیق و ارتباط بین گسل­ها و خطر زمین­لغزش در محیط ArcGIS. ۱۰.۳ بررسی شد. نتایج محاسبه شاخص­های زمین­ساخت فعال نسبی نشان می­دهد که ۷۷/۷۷ درصد حوضه­ از نظر تکتونیکی در کلاس فعال و در مدل ارزش اطلاعاتی ۵۵/۵۵ در­صد وقوع لغزش­ها در محدوده خطر ناپایداری زیاد قرار دارد­. ضرایب فاصله از گسل در هر دو مدل مثبت و بیشترین لغزش­ها در فاصله کمتر از ­۱۰۰۰متری رخ داده­ و به علت تکتونیک فعال ارتباط معناداری­ بین گسل­ها و مناطق با خطر لغزش بالا در حوضه وجود دارد­. نتایج نشان داد که مدل ارزش اطلاعاتی­ از عملکرد بهتری برای پهنه­بندی خطر زمین­لغزش برخوردار است­. به طور­کلی تنوع لیتولوژی، توپوگرافی­، گسل­های سراسری و محلی فراوان و وضعیت اقلیمی را می­توان از مهم­ترین عوامل موثر در رخداد و پراکنش لغزش­های حوضه ذکر نمود.  

کلیدواژه ها

زمین لغزش, مورفو تکتونیک, گسل, شاخص IAT, کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.