ژئوشیمی مولکولی و مطالعه زیست نشان گرها در سازند گرو، غرب ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-16-31_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم همتی

دانشجوی دکترا، گروه زمین شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

یاسر احمدی

استادیار گروه مهندسی شیمی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

سازند گرو یکی از سنگ­های منشا نفتی مهم در حوضه زاگرس در غرب ایران است که مطالعات زمین­شناسی متعددی روی آن انجام گرفته است. با این وجود مطالعه پیش­رو سعی دارد که زیست­نشان­گرها وابسته به منشا مواد آلی، بلوغ حرارتی و سن زمین­شناسی را در نمونه­های بیتومن استخراج شده از نمونه­های رخنمون سطحی از سازند گرو را مورد مطالعه قرار دهد. آنالیز زیست­نشان­گرها با استفاده از تکنیک کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی- طیف­سنجی جرمی انجام شده است. مطالعه زیست­نشان­گرهای استران (نسبت ۲۸C به ۲۹C) در بیتومن حاکی از این است که سازند گرو طی شکوفایی فیتوپلانکتونی دوره کرتاسه تشکیل شده است و ماده آلی آن عمدتا متشکل از پلانکتون­های جلبکی و باکتریایی و نیز مقدار کمی مواد آلی گیاهی جابه­جا شده از خشکی است که نهایتا در یک حوضه رسوبی کربناته ته­نشست یافته است. به­دلیل حاکمیت شرایط احیایی در محیط­رسوبی، بیتومن استحصالی غنی از ترکیبات نیتروژن-گوگرد-اکسیژن و آسفالتن است. با توجه به نتایج درصد اجزای بیتومن انتظار زایش نفتی از نوع آروماتیک-آسفالتیک می­رود. این یافته­ها مبین رخداد  فرآنید­های دگرسایی بر روی مواد آلی این سازند می­باشد. در اثر دگرسایی یک نوع بیتومن جامد و غیرقابل حل، به نام بایوبیتومن تشکیل شده است. همچنین آنالیز طیف­سنجی جرمی ایزوتوپ پایدار کربن برای بررسی فرآیندهای هوازدگی سطحی و ارتباط ژنتیکی بیتومن استحصالی با ماده آلی موجود در سازند گرو به­کار رفته است. هوازدگی سطحی و آب­شویی به واسطه حذف مقداری از اجزاء اشباع و آروماتیک سبک، باعث شده است که در ترکیب ایزوتوپ کربن در کروژن و بیتومن ناهمخوانی وجود داشته باشد. میزان بلوغ حرارتی مواد آلی تقریبا بالا است و سنگ منشا گرو در اوایل پنجره تولید نفت قرار دارد.

کلیدواژه ها

سازند گرو, زیست نشان گر, ایزوتوپ پایدار کربن, بایوبیتومن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.