بررسی تطبیقی تفسیر آیه مودت در تفاسیر التبیان، المیزان، التحریر و التنویر و کشاف با تکیه بر قرائن داخلی و خارجی آیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCQ-6-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا درویش

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد، رشته علوم قرآن مجید، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، تهران، ایران.

چکیده

یکی از آیاتی که دلالت بر وجوب مودت نسبت به اهل­بیت (ع) دارد، آیه ۲۳ شوری است. در پژوهش حاضر با روش تحلیلی- تطبیقی، با محور قرار دادن چهار تفسیر: التبیان، المیزان، التحریر و التنویر و الکشاف و بررسی تطبیقی آن­ها حول آیه­ی مربوطه، به بررسی تفسیر آیه و به­دست­آوردن معنای موردنظر از عبارت «موده فی القربی» پرداخته می­شود. یافته­ها نشان می­دهد که در تفاسیر المیزان و التبیان و الکشاف، با توجه به قرائن موجود در آیه، ازجمله استثناء و روایات متواتر ذیل تفسیر آیه، منظور از «موده فی القربی» را مودت و دوستی نسبت به اهل­بیت پیامبر (ص) گرفته­اند و این معنا، موافق با قرائن داخلی و خارجی در آیه است. تفسیر ارائه­شده در التحریروالتنویر که معنای قربی را در قرابت و نزدیکی در نسب قریشی بیان می­دارد، با قرائن داخلی، یعنی توجه به مفردات و ظاهر آیه و قرائن خارجی که شامل روایات صحیح دال بر دوستی با اهل بیت (ع) است، موافق نیست.

کلیدواژه ها

آیه ی مودت, اهل بیت, تطبیقی, قرائن آیه, تفسیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.