بررسی کاربردپذیری سامانه یکپارچه اتوماسیون تحقیقات (سیات): ارزیابی اکتشافی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-10-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیاوش اعتمادی نژاد

Associate Professor, Department of Occupational Healthو Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Mazandaran, Iran.

الهه عموزاده

Ph.D. student, Department of Ergonomics, school of Public health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

جمشید یزدانی چراتی

Professor, Department of biostatisticsو Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Mazandaran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: امروزه محصولات سخت افزاری و نرم افزاری زیادی ازجمله نرم افزارهای اتوماسیون اداری، وب سایت های تحت وب مورداستفاده کارکنان اعم از اساتید و کارمندان واحدهای مختلف در اداره ها قرار می گیرد و وب سایت ها به عنوان یکی از جنبه های اصلی رقابت در هر سازمان محسوب می شوند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اکتشافی کاربردپذیری نرم افزار سیات در دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد. روش ­کار: روش ­کار مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بود که با استفاده از روش هیوریستیک (Heuristic) ارزیابی بر روی نرم افزار سامانه یکپارچه تحقیقات (سیات) توسط ۳ ارزیاب انجام شد. سپس آن ها جهت ارزیابی شدت هر یک از گزینه های ده گانه، عددی بین ۰ تا ۴ را اعمال کردند. پس ازآنکه هر مشکل توسط ارزیاب ها دریکی از ۱۰ شاخه ارزیابی نیلسن قرار گرفت مشکلات مطرح شده مشابه حذف ، میانگین نمرات مشکلات و شدت وخامت محاسبه شد. یافته ها: در ارزیابی کاربردپذیری نرم افزار تحت وب سیات (سامانه) با استفاده از مولفه های ارائه شده توسط نیلسن درمجموع ۹۲ مشکل کاربردپذیری شناسایی گردید. بیش ترین مشکل مربوط به تشخیص به جای یادآوری با (۱۶ مشکل) ۳۲/۱۷ درصد و کم ترین تعداد مشکل مربوط به دو مولفه ی هم خوانی بین سیستم و دنیای واقعی و وضوح وضعیت سیستم با (۶ مورد) ۵۲/۶ درصد بود. نتیجه گیری: روش ارزیابی کاربردپذیری ارزان و ساده است و می توان مشکلات ناشی از وب سایت ها و اپلیکشین ها را به صورت بازخورد جهت ارتقا آن ها مورد ارزیابی قرار داد. هرچقدر نیاز کاربران سیستم سیات دقیق تر در نظر گرفته شود، استفاده از سیستم اثربخش و موجب رضایت کاربران خواهد شد.

کلیدواژه ها

User-Computer Interface, Usability, Software, heuristic, کاربردپذیری, نرم افزار, تعامل انسان- کامپیوتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.