ارزیابی کمی و کیفی روغن بذر در برخی گونه های شورپسند

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم به زراعی گیاهی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPPS-11-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین سجادی شهربابکی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

حسینعلی اسدی قارنه

گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

چکیده

شوری یکی از مهم ترین مسائلی است که باعث کاهش عمده سطح زمین های قابل کشت و همچنین میزان تولید و کیفیت محصول می شود. شناسایی و اهلی سازی گونه های گیاهی مقاوم به شوری که دارای ارزش اقتصادی هستند، راهبرد مهمی محسوب می شود. این مطالعه به منظور بررسی درصد روغن و محتوای اسیدهای چرب بذر برخی گونه های شورپسند انجام شد. نتایج نشان داد، بیشترین درصد روغن (۲۰/۱۴ درصد) در گیاه شورزی سالیکورنیا (قلیا) و کم ترین مقدار (۶۵/۲ درصد) در گیاه شورزی سنبله نمکی مشاهده شد. بیشترین میزان اسید پالمیتیک، اسید استئاریک و اسید لینولنیک در گیاه سنبله نمکی اندازه گیری شد. بیشترین مقادیر اسید لینولئیک در گیاهان سالیکورنیا (قلیا)، آسمانی سیخک دار و شور سودی و کم ترین مقدار در گیاه سنبله نمکی به دست آمد. بیشترین مجموع اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع به ترتیب در گونه سنبله نمکی و گونه های سالیکورنیا و شور ترکمانی اندازه گیری شد. علاوه بر این، درصد اسیدهای چرب غیراشباع در همه گونه های مورد بررسی به جز گونه سنبله نمکی در سطح بالایی بود. با توجه به شورپسند بودن این گیاهان و قابلیت رشد آن ها در خاک های شور، می توان از این گیاهان به عنوان یکی از منابع استحصال روغن در این خاک ها استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اسید اولئیک, اسید پالمیتیک, اسیدهای چرب اشباع, اسیدهای چرب غیراشباع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.